• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldkamp: "Achterstand op schaatsland Nederland loop je nooit meer in"

  Bart Veldkamp was in Sotsji nog de coach van Bart Swings.

  Nederland rijgt de successen weer aaneen op de Winterspelen. PyeongChang 2018 lijkt even succesvol te worden als Sotsji 2014. Bart Veldkamp moet niet ver zoeken voor een verklaring. "We hebben in Nederland het schaatsen gefaciliteerd. Er zijn 15 ijsbanen."

  Bart Veldkamp is de laatste Belgische medaillewinnaar op de Winterspelen. Hij veroverde brons op de 5.000 meter in 1998 in Nagano (foto onder). De genaturaliseerde Nederlander had in 1992 voor zijn geboorteland al de 10.000 meter gewonnen in Albertville.

  In België kijken we stiekem wat jaloers naar het Nederlandse succes op de Winterspelen. "Het is natuurlijk maar in één sport dat we medailles behalen", zegt Veldkamp.

  Nederland kwam vier jaar geleden met 23 schaatsmedailles (en 1 in shorttrack) terug uit Sotsji en na 5 dagen in PyeongChang staat de teller al op 11 keer eremetaal in schaatsen en shorttrack.

  "We hebben in Nederland het schaatsen gefaciliteerd. Er zijn denk ik 15 ijsbanen van 400 meter. De volledige infrastructuur is er, met schaatsclubs en opleiding, sinds de jaren 60."

  "Het gaat om enorme investeringen"

  Kunnen we dat ook in België doen? "Dan moet je beslissen: dat gaan we oppakken. Je moet een aantal ijsbanen bouwen en inline skaters en shorttrackers bij elkaar brengen om zoveel mogelijk mensen in een schaatshal te krijgen."

  "En dan kan je wel een redelijk niveau bereiken in een aantal jaren. Maar de achterstand die er nu is, zal je niet inlopen." Dan moet er wel steun komen van de overheid. "Het gaat om enorme investeringen. Overheden zullen snel zeggen: dat zijn enorme investeringen om te maken voor een aantal mensen die hard gaan sporten."