• home
 • video
 • pas verschenen

  Taufatofua: "Shirtloze 25 min verbleekt bij Tongaanse wereldreizigers"

  Taufatofua op de openingsceremonie in PyeongChang.

  0 / 0
  Het olympisch icoon Pita Taufatofua neemt na de Spelen in Rio nu ook deel aan de Winterspelen in PyeongChang. In een persconferentie verhaalt hij zijn kwalificatiestrijd, zijn transformatie van taekwondoka tot langlaufer en zijn plannen voor Tokio 2020.

  De Tongaan Pita Taufatofua is een opmerkelijk figuur. Op de Olympische Spelen in Rio vier jaar geleden zoog hij alle media-aandacht naar zich toe door in ontblote bast zijn land op de openingsceremonie te vertegenwoordigen.

  Afgelopen vrijdag voerde hij op de Winterspelen in PyeongChang een bisnummer op. Op een persconferentie gisteren kreeg hij de vraag of hij het niet vreselijk koud had gehad. De Tongaan reageerde schamper:

  "Mijn voorouders zeilden een millennium lang de Grote Oceaan af, zonder het vooruitzicht op voedsel en land. Vergeleken met die honderden jaren is 25 minuten in ontbloot bovenlijf op een openingsceremonie maar een schijntje. Maar het is de mooiste manier om mijn voorouders en mijn vaderland te eren."

  Een kwalificatiestrijd van vallen en opstaan

  Taufatofua's doel op de Winterspelen is niet louter sportief. "Ik wil mijn landgenoten inspireren en laten zien dat het mogelijk is om deel te nemen aan de Winterspelen." De inspiratiedrang van de atleet was zo groot dat hij zich na Rio omschoolde van taekwondoka naar langlaufer.

  De eerste Tongaan in het langlaufen had het niet makkelijk om zich te kwalificeren voor de Winterspelen. "De eerste stap was om niet tegen een boom te skiën. De tweede om te finishen voor de lichten werden uitgeschakeld."

  In zijn allerlaatste kwalificatiepoging slaagde Taufatofua. Onverhoopt. Na die race in het IJslandse Isafjordur was hij dan ook zichtbaar opgelucht: "Ik heb veel moeten opofferen om hier te kunnen staan. Een grote last valt van mijn schouders".  

  Tokio 2020: "Misschien probeer ik het dan wel op het water"

  De ex-taekwondoka denkt ook al aan de volgende Zomerspelen in Tokio. "Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen. Maar hier eindigt het zeker niet voor mij. Ik heb al taekwondo gehad, nu het langlaufen in de sneeuw. Misschien is de volgende stap sport op het water, daar ben ik nog niet over uit."

  Morgen om 15 uur Zuid-Koreaanse tijd (7u Belgische tijd) neemt Taufatofua deel aan de 15 km langlaufen vrije stijl bij de mannen.