• home
 • video
 • pas verschenen

  Noorse krijger Svindal vliegt naar goud op koningsnummer

  Svindal wint de downhill.

  Aksel Lund Svindal heeft in de herfst van zijn carrière de afdaling gewonnen. De 35-jarige Noor kreeg zijn landgenoot Kjetil Jansrud en de Zwitser Beat Feuz naast zich op het podium. Svindal is nu de oudste goudenmedaillewinnaar in het alpineskiën.

  De gouden race van Svindal

  Noren op 1 en 2

  De afdaling bij de mannen werd zondag nog geannuleerd, maar de snelheidsduivels mochten vandaag bij een heldere hemel zonder al te veel wind wel hun ding doen.

  Het koningsnummer moest en zou een strijd opleveren tussen Beat Feuz en de Noorse tandem Kjetil Jansrud en Aksel Lund Svindal en zo geschiedde. 

  Wereldkampioen Feuz zette de snelste tijd op de tabellen, maar de onverwoestbare Svindal dook daar meteen onder na een snel middengedeelte. De grootste bedreiging voor Svindal kwam nog van zijn landgenoot Jansrud, maar hij was een zuchtje trager.

  Op zijn 35e schenkt Svindal Noorwegen een eerste titel op de afdaling. Het is de vierde olympische medaille in zijn carrière. De vorige drie behaalde hij in 2010 op de Spelen in Vancouver: goud op de super-G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom.

  De vloek van de downhill werd overigens intact gehouden: al 70 jaar slaagt de titelverdediger er niet in om zijn olympisch goud te verlengen. De Oostenrijker Matthias Mayer, de verrassende winnaar in Sotsji, kwam niet in de debatten voor.

  Uitslag afdaling (m)
  1.Aksel Lund Svindal (Noo)1'40"25
  2.Kjetil Jansrud (Noo)op 0"12
  3.Beat Feuz (Zwi)0"18
  4.Dominik Paris (Ita)0"54
  5.Thomas Dressen (Dui)0"78
  6.Peter Fill (Ita)0"83
  7.Vincent Kriechmayr (Oos)0"94
  8.Brice Roger (Fra)1"14
  9.Matthias Mayer (Oos)1"21
  10.Andreas Sander (Dui)1"37