• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge Belgische refs op stage in Nederland: ''Kennismaken met ander soort arbitrage''

  De jonge arbiters op stage bij de Nederlandse collega's.

  Enkele Belgische jonge getalenteerde scheidsrechters hebben een trainingsdag van de Nederlandse profscheidsrechters bijgewoond. ''Later dit jaar komen de Nederlandse collega's bij ons op visite'', vertelt een opgetogen Johan Verbist.

  In Zeist (Nederland) werd voor enkele talentvolle scheidsrechters uit 1A en 1B een stagedag georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Voetbalbond (KNVB). ''We waren heel nieuwsgierig naar de aanpak van KNVB'', verklaart Belgische scheidsrechterbaas Verbist. "Dit zijn de ideale gelegenheden voor onze "high potentials" om extra ervaring op te doen. Er was dan ook veel enthousiasme omtrent de stagedag".

  Onder het toeziend oog van begeleiders Johan Verbist en Franck De Bleeckere stond er in de voormiddag een fysieke training en een technische sessie op het menu. Later op de dag werd er gedebatteerd over de invloed van de videoref. Afsluitend volgde nog een korte evaluatie over de prestaties van de Belgische refs tijdens de voorbije 2 speeldagen.

  Vruchtbare wisselwerking

  "In Nederland hanteren ze vrijwel dezelfde aanpak als bij ons. Later dit jaar staat er dan ook nog een stagedag geprogrammeerd voor de Nederlandse scheidsrechters in Tubeke", verheldert Verbist.

  De stage is een rechtstreeks vervolg van het uitwisselingsproject tussen de KNVB en de KBVB. Sinds enkele jaren fluiten Belgische refs in de Eerste Divisie (Nederlandse 2de klasse), terwijl Nederlandse arbiters wedstrijden in de Proximus League in goede banen leiden.

  "Op die manier komen refs in contact met een ander soort voetbal en een diverse manier van arbitrage. Mochten er ooit toekomstige internationals uit voortkomen, beschikken deze al over buitenlandse ervaring", besluit Verbist.

  De scheidsrechters van de toekomst blikken terug op een boeiende stagedag