• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: IJskonijn White voltooit hattrick na onwaarschijnlijke thriller

  White beschikte over stalen zenuwen.

  Shaun White (31) heeft zijn derde olympische titel in de halfpipe op zak. De Amerikaanse snowboardlegende kreeg zijn gouden medaille wel niet zonder slag of stoot. Het is de 100e gouden medaille op de Winterspelen in de Amerikaanse geschiedenis.

  VIDEO: in zijn laatste run wipt White nog over de Japanner Hirano

  Sensationele ontknoping

  Na zijn 98.50 op 100 in de kwalificaties leek de vraag niet of Shaun White na Turijn 2006 en Vancouver 2010 een derde olympische titel zou pakken in PyeongChang, maar wel of hij in de finale een perfecte 100 op 100 zou kunnen scoren.

  Met 94.25 in zijn eerste run was White meteen op de afspraak, maar in zijn tweede run was de Amerikaan niet foutloos. De druk nam alleen maar toe op White, want de Japanner Ayumu Hirano (19) - zilver in Sotsji - zette White met 95.25 met de rug tegen de muur.

  Hirano kon die score in de derde en laatste run niet meer verbeteren en moest bang afwachten of White in zijn allerlaatste run die score nog kon overtreffen. Dat deed hij ook. White schudde onder meer twee 1440's en een backside double McTwist 1260 uit zijn mouwen. Toen er 97.75 op het scorebord verscheen, schreeuwde hij het uit.

  Uitslag finale halfpipe (m)
  1.Shaun White (VS)97.75
  2.Ayumu Hirano (Jap)95.25
  3.Scotty James (Aus)92.00
  4.Ben Ferguson (VS)90.75
  5.Patrick Burgener (Zwi)89.75

  Records en nog meer cijfers

  Shaun White heeft zijn plekje in de geschiedenisboeken dus te pakken. De snowboarder is de eerste Amerikaan die er in slaagt om op drie edities van de Winterspelen (2006, 2010 en 2018) goud te pakken. Bij de vrouwen zorgde schaatsster Bonnie Blair voor die drieklapper (1988, 1992 en 1994).

  White heeft de teller met Amerikaanse gouden medailles op alle edities van de Winterspelen op 100 gezet. Enkel Noorwegen doet met 121 gouden plakken beter.

  Dit is ook de vierde gouden medaille van de VS in PyeongChang. De voorgangers zijn collega's van White: Red Gerard (slopestyle), Jamie Anderson (slopestyle) en Chloe Kim (halfpipe) domineerden hun categorie in het snowboarden.