• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Ik denk dat dit het einde is van de carrière van Deschacht"

  "Ik weet niet of het slim is van Anderlecht om nog een polemiek te creëren."

  Olivier Deschacht werd door Anderlecht voor "onbepaalde tijd" naar de B-kern gestuurd. "Het is een optelsom van zijn negatieve attitude en het feit dat hij ervan verdacht wordt informatie te lekken aan de pers", vertelt Sporza-journalist Peter Vandenbempt. Betekent dit het einde van zijn carrière? "Ik ben geneigd te denken van wel. En ik denk dat hij het zelf ook zo aanvoelt."

  "Deschacht is een echte clubspeler, maar alleen als het goed gaat"

  “Deschacht is naar de B-kern gestuurd door een optelsom van zijn negatieve attitude en het feit dat hij, en dat hebben we al wel eens in de krant gelezen, ervan verdacht wordt aan de basis te liggen van een aantal lekken naar de pers. Dat is een zeer oud en kwalijk zeer bij Anderlecht. Er blijft niets in de kleedkamer."

  "Daar heeft Vanhaezebrouck, maar ook zijn voorganger Weiler bijvoorbeeld, zich al donkerblauw aan geërgerd. Er is nauwelijks iets uitgesproken binnen de muren van de kleedkamer, of het is al bij journalisten terechtgekomen. Maar als Deschacht daar al iets mee te maken heeft, zal hij niet de enige zijn die lekt."

  "Maar in dit geval is het vooral dat Vanhaezebrouck nood heeft aan positivisme. Anderlecht moet uit die diepe put geraken. En de houding van Deschacht draagt daar niet toe bij. Deschacht is een echte ploegspeler, een echte clubspeler - hij zit al zijn hele leven bij Anderlecht bij wijze van spreken -, maar wel alleen als hij in de ploeg staat. Als het slecht gaat met hem en met de ploeg, laat hij het al wel eens hangen. Dan zit hij met het hoofd naar beneden."

  "Hij heeft ook een probleem gehad met René Weiler. En dat was omdat hij openlijk kritiek had geuit op de tactiek, de werkwijze en de manier van spelen. Terecht is achteraf gebleken. Toen werd hij ook een tijdje naar de B-kern gestuurd, maar hij werd wel gerehabiliteerd en heeft nog buiten verwachting veel gespeeld onder Vanhaezebrouck, ook wel deels door blessures van anderen. Ook een paar goeie wedstrijden trouwens."

  "Deschacht is er zich ook van bewust dat het zijn attitude is"

  "Het zou kunnen dat het een beetje moeilijk ligt tussen Vanhaezebrouck en Deschacht, maar misschien wil de trainer ook een voorbeeld stellen. Het was een beetje moeilijk ook die laatste paar wedstrijden van Deschacht, maar dat was wel bij meerdere spelers zo."

  "Overigens, Deschacht is er zich van bewust. Hij zegt: "Het is mijn schuld. Ik ben op mijn 37e - hij verjaart deze week - nog altijd heel ambitieus. Ik wil nog altijd alles spelen."."

  "Hij zat bijvoorbeeld op de bank in een van de Champions League-wedstrijden. Hij had de kaap van de 100 Europese wedstrijden al gerond, maar hij wilde ook die match spelen. Toen was hij chagrijnig. Als hij niet kan spelen, wordt hij negatief, dan is hij niet genietbaar. Dat kan Vanhaezebrouck, te midden van alle negativiteit die er al heerst in Anderlecht, wel missen."

  "Dus het heeft niet zozeer te maken met kritiek die hij heeft op de speelwijze of de aanpak van Vanhaezebrouck. Of dat weet ik dan in elk geval toch niet. Het is het gemor en gebrom. In de kleedkamer in Oostende, waar hij niet mocht meedoen, heeft hij een negatieve attitude uitgestraald."

  "Een rol als Timmy Simons bij Club Brugge ligt Deschacht niet"

  "Het zijn zware jaren geweest voor Deschacht en ik ben geneigd om te denken dat dit wel eens het einde zou kunnen zijn van de carrière van Olivier Deschacht. En ik hoor dat hij dat zelf ook zo aanvoelt."

  "Zijn contract loopt af op einde van het seizoen. Een paar weken of maanden geleden werd er nog geopperd om het toch nog een keer te verlengen. Dat hij dan een soort rol als Timmy Simons bij Club Brugge zou aannemen. Die zet zich zonder morren op de bank, is een soort vaderfiguur, probeert jonge spelers bij te sturen en controleert de kleedkamer. Hij legt er zich bij neer dat hij niet meer of heel weinig speelt. Maar dat past niet bij de geldingsdrang van Deschacht. Dus die rol ligt hem niet."

  "Het is toch bijzonder jammer dat het op deze manier moet eindigen voor iemand die zo’n 400 wedstrijden gespeeld heeft bij Anderlecht.”

  “Ik denk niet dat het zo heel slim is van Vanhaezebrouck op dit moment. Er is al heel veel negativiteit in en rond Anderlecht en nu creëer je, bijvoorbeeld op sociale media, toch alweer twee kampen onder de supporters van Anderlecht. Het ene kamp vindt dat het tijd is en zegt dat Deschacht niet meer kon volgen en een rotte appel was. Anderen, onder wie ook Paul Van Himst bijvoorbeeld, vinden het toch een gekke manier om om te gaan met iemand met zo'n enorme staat van dienst. Zo is er toch weer eens een extra polemiek gecreëerd.”