• home
 • video
 • pas verschenen

  Commotie over "vliegende pakken" van Britten: Meylemans en co dienen klacht in

  0 / 0
  Skeletoni Kim Meylemans baalde gisteren flink na de training. "De rest ging veel sneller", sakkerde onze landgenote, die nu ook een verklaring gevonden heeft. De Britten liggen onder vuur voor hun pakken.

  Artikel in Britse krant

  "De concurrenten hebben weer een grote stap vooruitgezet", vertelde Kim Meylemans gisteren na haar training. Bij Sporza legt Meylemans vandaag uit dat ze nu ook weet waarom, althans wat het Britse kamp betreft.

  "Ik zag gisteren een klein woordgevecht tussen de Nederlandse coach (een Brit) en de Britse coach. Ik vroeg me af wat daar gebeurde en de Nederlandse coach zei dat ik de Britse kranten maar eens moest lezen."

  "Daar stond alles gedetailleerd in. Het is vreemd dat ze het ook nog eens in de krant zetten als ze zoiets doen. Er staat zelfs een foto bij waarop je ziet dat ze in of onder het pak een soort spoiler dragen. Dat zou niet reglementair zijn, waardoor we met de andere landen geprotesteerd hebben."

  "Twee serieuze inbreuken"

  De Britten hebben voor hun snelle pakken in PyeongChang een beroep gedaan op de wetenschappelijke kennis die de Britse baanwielrenners op de voorbije Spelen zoveel medailles heeft opgeleverd. Maar om welke inbreuken gaat het dan precies?

  "Wat wel en niet mag in deze sport? Bij de pakken is het heel simpel: er mag niets. Die mogen niet gecoat zijn, het moet gewoon textiel zijn zonder spoilers."

  "In dat artikel staat dat de pakken gecoat zijn en je ziet dat er iets onder het pak zit. Dat zijn twee heel serieuze inbreuken. Daarom hebben we geprotesteerd en een klacht ingediend. We zullen zien of de federatie sterk genoeg is om deze keer iets te doen."

  "Eerlijk: als ik zo'n pak krijg, zou ik het ook gebruiken"

  "Je kunt ook zeggen: de Britten hebben na een minder seizoen gezocht naar een manier om weer op het podium te staan. Ze hebben gedaan wat iedereen met geld momenteel doet: geld investeren in het materiaal en zoeken naar verbetering", vervolgt Meylemans.

  "Die verbetering hebben ze gevonden. De atleet treft daarin geen schuld. Eerlijk: als ik zo'n pak krijg, dan zou ik het ook gebruiken. Als niemand het ziet of als niemand er iets tegen doet, dan is het conform de regels."

  "Hun oefentijden waren opvallend, maar ik geef de atleet altijd het voordeel van de twijfel. Ik had er niet over nagedacht dat ze vliegende pakken zouden hebben. Ze zijn goed bezig, maar het kan zijn dat de pakken enorm helpen."