• home
 • video
 • pas verschenen

  Zonneveld: "Grote flater van UCI dat Froome mag starten"

  Chris Froome denkt dat er iets is misgegaan met het gebruik van zijn puffer.

  Morgen weerklinkt het startschot in de Ruta del Sol en ook Froome zal aan de start staan. "Voor hetzelfde geld moet hij wat later uit de uitslag worden geschrapt", zegt ex-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld. "Dit is heel slecht voor het wielrennen."

  Alle ogen zijn morgen gericht op Chris Froome in de Ruta del Sol. De kopman van Team Sky rijdt zijn eerste wedstrijd sinds bekend raakte dat hij in de Vuelta te veel salbutamol in zijn bloed had. 

  "Ik vind het heel jammer dat hij mag starten", zegt Zonneveld. "Dit is slecht voor het wielrennen. Hier is niemand bij gebaat, maar juridisch staan Froome en Sky in hun recht."

  "David Lappartient, de voorzitter van de UCI, schuift de verantwoordelijkheid door naar Sky, maar de UCI heeft zelf een volmacht om een voorlopige schorsing uit te spreken. Waarom ze hun verantwoordelijkheid niet nemen? Ze zijn bang dat ze zich zullen moeten verantwoorden bij een rechter als ze Froome aan de kant zetten. Ze willen niet op de vingers worden getikt."

  "Er zou eerst duidelijkheid moeten komen of Froome wel mag koersen, vooraleer ze hem een toelating geven. Dit is een grote flater van de UCI."

  "Het gebrek aan duidelijkheid en transparantie is schrijnend"

  De UCI geeft Froome en Team Sky de tijd om zijn onschuld te proberen aan te tonen. "Als de UCI bij de bekendmaking van de positieve plas van Froome had gezegd dat er voor 1 januari een uitspraak zou volgen, had niemand een probleem gehad", zegt Zonneveld.

  "Maar het gebrek aan duidelijkheid en transparantie is schrijnend. Misschien is het pas over een jaar opgelost. Dan is er een kans dat de uitslagen van de wedstrijden waar Froome aan deelnam, moeten worden geschrapt."

  "En ondertussen krijgen Froome en Sky heel veel tijd en dat is gunstig. Ze kunnen het zo lang mogelijk rekken om hun verdediging voor te bereiden en te kijken hoe ze nog onder de straf uit kunnen komen."

  Froome is zelf klaar om te strijden voor het klassement: