• home
 • video
 • pas verschenen

  Wennemars over Nederlandse dominantie: "Je moet het koesteren"

  Het schaatstoernooi is nog maar enkele dagen aan de gang, maar Nederland lijkt weer op weg om brandhout te maken van de concurrentie. Sporza zocht bij Erben Wennemars naar verklaringen.

  "De dominantie van Nederland zal nog wel even blijven"

  In Sotsji pakte Oranje liefst 23 medailles in het schaatsen. Na 3 nummers staat de teller in PyeongChang al op 6. Zijn de Nederlanders op weg naar een evenaring of zelfs verbetering van dat pakketje?

  "Dat kan zeker", vertelt de Nederlandse ex-schaatser Erben Wennemars, tweevoudig medaillewinnaar in Turijn 2006, aan Sporza.

  "We zijn behoorlijk op weg, maar ik denk dat het moeilijker wordt. De Amerikanen waren vier jaar geleden nergens en zijn nu weer goed. Ook de Japanse vrouwen zijn heel goed, maar we zullen er wel een twintigtal halen."

  "Ik denk dat die dominantie van Nederland nog wel even zal blijven. Wij hebben de beste infrastructuur en faciliteiten. We hebben 18 kunstijsbanen, met onder meer Thialf."

  "Vergelijk het met het veldrijden in België. Jullie regeren in die sport en daar is helemaal niets mis mee. Jullie hadden Sven Nys, wij hebben Sven Kramer. Daar mogen we best trots op zijn. Maar je hebt maar een paar grote talenten nodig in het buitenland en dan ziet die medaillespiegel er al helemaal anders uit."

  "Je moet blij zijn dat je de beste bent"

  Waarom domineert Nederland de schaatssport? Erben Wennemars twijfelt niet te lang: "We hebben historie, de beste kennis, fantastische trainers en heel veel talenten."

  "Je hebt een grote vijver van schaatsers en dan komt er vanzelf iets bovendrijven. In Japan zijn er evenveel ijsbanen als in Nederland, maar daar hebben ze een achterstand qua kennis."

  "Je ziet nu overigens dat veel Nederlandse coaches naar het buitenland trekken om die landen te helpen. Je moet dit dus koesteren en blij zijn dat je de beste bent."

  "Swings moet zijn kans grijpen op de massastart"

  Ons land rekent in PyeongChang op Bart Swings, die zondag 6e werd op de 5.000 meter. "Ik hoorde dat de Belgen toch wat kritisch waren na zijn prestatie. Dat is volledig onterecht. Dan doe je aan scorebordjournalistiek, want Swings reed een fantastische rit. Hij mag ongelofelijk trots zijn."

  Is er op deze Spelen een medaille weggelegd voor Swings? "Hij kan dat doen in de massastart. Maar de grootste fout die Swings gemaakt heeft: hij schoot als een komeet naar boven in deze sport en ging dan leven als langebaanschaatser. Maar dat is hij niet."

  "Hij had moeten kijken waar zijn kracht zit: het inlineskaten. Dat maakt hem speciaal in deze wereld. De Nederlanders vinden de massastart een lastige afstand, maar eigenlijk is dat het nummer waar Swings zijn kans moet grijpen en voor goud moet gaan."