• home
 • video
 • pas verschenen

  Kunstschaatser Jorik Hendrickx out zich: "Ik wil jongeren inspireren"

  Jorik Hendrickx straalt.

  0 / 0
  Jorik Hendrickx is holebi en dat mag iedereen weten. De 25-jarige olympiër wil een rolmodel zijn voor jongeren. "Maar het sportieve moet overheersen", stipt de kunstrijder aan in PyeongChang.

  "Moet bespreekbaar worden voor groter publiek"

  Vrijdag begint Jorik Hendrickx aan zijn kunstje in Zuid-Korea. Vanochtend berichtten de kranten over zijn seksuele voorkeur.

  "Ik heb absoluut geen probleem om erover te praten. Ik ben tevreden over mijn geaardheid", reageert Hendrickx voor onze microfoon. "Ik vind het alleen jammer dat er nog altijd over geschreven moet worden."

  "Het blijft een taboe", vindt de kunstschaatser. "Het moet bespreekbaar worden gemaakt voor een groter publiek. Hopelijk kan ik een jongere generatie inspireren om zich comfortabeler te voelen met iemands seksuele oriëntatie."

  "Het sportieve moet overheersen", vindt de 25-jarige atleet. "Nu mag het weer over Jorik Hendrickx, de kunstschaatser, gaan. Hopelijk met een mooie prestatie."

  Ook de Canadees Eric Radford en de Amerikaan Adam Rippon zijn trots op hun geaardheid. "Out and proud", tweette Radford gisteren. De Canadees won in PyeongChang de landencompetitie.

  "Geen plaats of score in hoofd"

  Jorik Hendrickx staat voor de tweede keer op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden danste hij naar de 16e plaats in Sotsji.

  "Ik bekijk het als een andere wedstrijd. Of het nu een EK, een WK of de Spelen zijn: je moet een korte en een lange kür schaatsen. Met die mindset stap ik het ijs op", legt Hendrickx uit.

  "Een plaats of een score heb ik niet in mijn hoofd. De voorbije 4 jaar is het niveau van mezelf, maar ook dat van mijn concurrenten, gestegen."

  "Kunstschaatsen heeft een enorme progressie gemaakt. In 2010 had je geen viervoudige sprong nodig voor winst, in Sotsji had je er één nodig voor het podum, nu zijn dat er vijf of zes geworden voor een plaats in de top 5."

  Hendrickx heeft moeten knokken om zich te kwalificeren. "In september moest ik al pieken voor de Nebelhorntrofee. Daardoor heb ik een dip gekend. Nu hoop ik opnieuw te kunnen pieken."

  Programma/uitslagen Jorik Hendrickx
  nummerdaguitslaglink
  korte kürvrijdag 16 februari11e verslag 
  vrije kürzaterdag 17 februari14e verslag