Ga naar de inhoud

Jonge Noorse langlaufgod Klæbo haalt zijn gram in de sprint

 di 13 februari 2018 14:26
Klæbo had tijd om te juichen toen hij over de finish komt.
Johannes Høsflot Klæbo heeft zich op de sprint tot de jongste olympische kampioen in het langlaufen gekroond. De 21-jarige Noor was oppermachtig in de finale. Dat was Stina Nilsson ook bij de vrouwen. De Zweedse had in de finale meer dan 3 seconden voorsprong.

Klæbo haalt zijn gram in de sprint

Johannes Høsflot Klæbo heeft zijn favorietenrol waargemaakt in de klassieke sprint bij de mannen. De jonge Noor overklaste de tegenstand in de finale met een versnelling op een klimmetje.

Klæbo, die dit seizoen doorbrak met maar liefst 9 WB-zeges, moest afgelopen weekend tevreden zijn met een teleurstellende 10e plaats op de skiatlon en hij was uit op revanche.

De kwalificaties, kwartfinales en halve finales werkte Klæbo af op automatische piloot, maar in de finale was hij een man met een missie. Hij duldde geen tegenstand en werd zo de jongste olympische kampioen in het langlaufen. 

"Ik heb enkele dagen niet goed geslapen, maar nu valt de druk van mijn schouders. Het is wel cool om de jongste kampioen te zijn, maar ik wil niet stoppen bij deze ene titel."

Podium sprint mannen:

  • Goud: Johannes Høsflot Klæbo (Noo)
  • Zilver: Federico Pellegrino (Ita)
  • Brons: Alexander Bolshunov (OAR)

Zweedse Nilsson verplettert concurrentie bij de vrouwen

Bij de vrouwen was het goud een prooi voor Stina Nilsson. Vier jaar geleden moest de Zweedse nog genoegen nemen met brons, maar in de klassieke stijl was het dit keer wel raak.

Nilsson was in de finale meer dan een maatje te groot voor haar tegenstandsters. Titelverdedigster Maiken Caspersen Falla eindigde als tweede op meer dan 3 seconden. Nilsson maakte net als Klæbo het verschil op een klimmetje.

"Dit betekent zo veel voor mij", zei een emotionele Nilsson. "Ik heb hier vier jaar hard voor gewerkt en ik zal de rest van mijn leven trots kunnen zijn op deze gouden medaille."

Podium sprint vrouwen:

  • Goud: Stina Nilsson (Zwe)
  • Zilver: Maiken Caspersen Falla (Noo)
  • Brons: Yulia Belorukova (OAR)