• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Wereldrecord: "Niet uitgesloten dat mensen nog hoger gaan dan Sotomayor"

  Het wereldrecord van Sotomayor staat op 2,45m.

  0 / 0

  Het wereldrecord van Sotomayor staat op 2,45m.

  Waarom is er sinds 1993 niemand in geslaagd het wereldrecord hoogspringen van de Cubaan Javier Sotomayor te verbeteren? Maarten Vangramberen zoekt in de 6e aflevering van het Canvasprogramma Wereldrecord naar het antwoord.

  Annys: "9 centimeter meer? Dat is echt heel veel"

  Eddy Annys is de beste Belgische hoogspringer aller tijden. Met een sprong over 2,36m zou hij vandaag nog altijd tot de wereldtop behoren. Het legendarische wereldrecord van Javier Sotomayor is nog eens 9 centimeter hoger: 2,45m.

  Annys nam het ooit op tegen Sotomayor. "Ik was op het einde van mijn carrière toen hij net begon. We hebben ooit een wedstrijd samen gedaan in Formia, in Italië. We bleven met z'n tweeën, maar na 15 minuten was de strijd gedaan toen ik een derde keer faalde op 2,36m."

  Hoe onbereikbaar is het record van Sotomayor? "Hoogspringen is een sport van centimeters. Het is moeilijker om van 2,35m naar 2,36m te geraken dan van 2,20m naar 2,30m. Op het einde gaat het echt over die ene centimeter. Sotomayor sprong nog eens 9cm hoger dan ik heb gedaan. Dat is echt heel veel.”

  Wat is het geheim van de Cubban? "Sotomayor heeft de techniek, het talent, heeft hard gewerkt, had goeie coaches en de omstandigheden waren perfect. Als die puzzelstukjes allemaal op hetzelfde moment op de juiste plaats vallen, dan heb je een wereldrecord. Als één van die dingen ontbreekt, gebeurt er niets natuurlijk.”

  "Met de snelheid van de aanloop begint alles"

  Dirk De Clercq, professor Biomechanica aan de Universiteit van Gent, is één van de wetenschappers die Tia Hellebaut aan haar olympische titel hielp in 2008. Hij bestudeerde en analyseerde maandenlang haar sprong. De kern van zijn onderzoek was haar aanloopsnelheid.

  “Met de snelheid van de aanloop begint alles. Hoogspringen is snel aanlopen, die snelheid blokkeren en omzetten naar verticale snelheid. Dat projecteert je in de lucht en geeft je hoogte. Sotomayor liep voor zijn beste sprongen aan aan 8m/s, zo’n 30km/u. Dan denken we dat er een optimum is. Waarom? Als je te snel aanloopt, kan je de snelheid niet meer blokkeren en ga je niet meer hoger springen.”

  "Sotomayor loopt heel vlot aan. Aanvankelijk grote passen, dan versnellende passen en lage passen op het einde. Dat is echt een voorbeeld van bewegingstechniek en dynamisch evenwicht. De snelheid is bovendien heel hoog. Biodynamisch en ook stilistisch zit dat perfect."

  Maarten Vangramberen doet de test.

  Vandeven: "Niet uitgesloten dat mensen nog hoger springen"

  De eerste hoogspringtraining van Maarten Vangramberen eindigt met een persoonlijk record van 1,53m. Dat is bijna één meter minder dan het wereldrecord van Sotomayor. "Dat is waanzin", beseft Vangramberen.

  "De lat is een monster", zegt atletiekcoach Wim Vandeven. "Sotomayor heeft dat van 2,45m getemd. Ongelooflijk. Het is één van de strafste wereldrecords."

  "Met al de professionele studies die er zijn en met de biomechanische begeleiding die er is, is het zeker niet uitgesloten dat mensen nog hoger springen. Maar om daar een tijd op te plakken, dat is heel erg moeilijk."

  Mutaz Essa Barshim, de wereldkampioen in het hoogspringen, komt met 2,43m in de buurt van Sotomayor. De Qatarees probeerde twee jaar geleden het wereldrecord te breken op de Memorial Van Damme, maar faalde drie keer op een rij op 2,46m. "Hij kon dat die avond springen", denkt Annys.

  "Hij komt stilaan in de buurt van Sotomayor", beseft Tia Hellebaut, de olympische kampioene hoogspringen van 2008. "Het is wel een heel ander type dan Sotomayor. Hij is ook wel groot, maar wel een heel smal ventje. Ik denk dat hij het wel zou kunnen."