• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste dopinggeval: Japanse shorttracker moet olympisch dorp verlaten

  Saito werd betrapt op een maskerend middel.

  De vierde dag van de Winterspelen heeft een eerste dopingzaak opgeleverd: de Japanse shorttracker Kei Saito (21) is bij een controle buiten competitie tegen de lamp gelopen. Hij wordt voorlopig geschorst en wordt weggestuurd uit het olympisch dorp.

  Kei Saito was op deze Spelen nog niet in actie gekomen. De shorttracker was reserve voor de estafette, maar Japanse media meldden vannacht dat Saito betrapt was. Het Internationaal Sporttribunaal TAS bevestigde niet veel later de positieve test.

  Bij een controle buiten competitie werden sporen teruggevonden van acetazolamide, een middel dat dopinggebruik kan maskeren. Saito wordt voorlopig geschorst en moet zijn koffers pakken in het olympisch dorp.

  "Ik ben in shock", reageert de Japanner. "Nooit heb ik doping overwogen. Ik moet dit middel onbewust genomen hebben, dit moet per ongeluk gebeurd zijn. Ik zal vechten om mijn onschuld te bewijzen."