• home
 • video
 • pas verschenen

  "Sorry voor uitspraak dat schaatsen belangrijk vervoersmiddel zijn in Nederland"

  De uitspraak zorgde de voorbije dagen voor grappige reacties.

  De Amerikaanse commentator die een opvallende verklaring had voor de Nederlandse schaatsdominantie, heeft haar excuses aangeboden. "Ik besef dat ik me op glad ijs begaf met die uitspraak", zegt Katie Couric.

  "Veel grachten in Nederland die kunnen dichtvriezen"

  "Waarom de Nederlanders zo goed zijn in het schaatsen? Omdat schaatsen een belangrijk vervoersmiddel zijn in een stad als Amsterdam, dat onder zeeniveau ligt. Er zijn ook veel grachten en die kunnen dichtvriezen."

  Dat stukje NBC-commentaar tijdens de openingsceremonie ging ondertussen viraal. Journaliste Katie Couric wou op die manier de schaatsdominantie van Nederland verklaren. Het ontketende een stroom van reacties.

  NBC-journaliste: "Wou jullie historische passie in de verf zetten"

  "Proficiat vooral al jullie gouden schaatsmedailles in PyeongChang", reageerde Katie Couric op een tweet van de Nederlandse ambassade, die haar uitnodigde om Nederland eens te bezoeken.

  "Ik wil me excuseren voor mijn commentaar dat jullie schaatsen over dichtgevroren grachten. Ik besef dat ik me daarmee op glad ijs begaf."

  "Met mijn commentaar probeerde ik een eresaluut te brengen aan jullie historische passie voor de schaatssport. Maar het kwam anders over. Ik wil Nederland graag nog eens bezoeken en jullie successen vieren."

  Marc Willems onderzocht de echte reden waarom Oranje zo goed schaatst