• home
 • video
 • pas verschenen

  Vader Borlée: "Ik hoop op een groots jaar voor mijn zonen"

  De Borlées op Tenerife, zich afbeulend in de warmte.

  De familie Borlée heeft er een puike stage op Tenerife opzitten. In een ideaal weertje hebben Kevin, Jonathan en Dylan er de voorbije weken de basis kunnen leggen voor het WK indoor van komende maand.

  "Fundamenteel om in de zon te kunnen trainen"

  "We zijn voor een lange periode van 4 tot 6 weken op Tenerife geweest. Daarin hebben we in de ideale omstandigheden naar de juiste snelheid en kwaliteit gezocht", zegt vader en coach Jacques Borlée.

  "Het is in dat opzicht fundamenteel om in de zon te kunnen trainen. Alle Europese topatleten trainen in januari trouwens in Tenerife. Op een bepaald moment stonden we met bijna 400 atleten op de piste."

  "Het is dan ook een cruciaal seizoen met het WK indoor in Birmingham begin maart en het EK outdoor in augustus in Berlijn. Vorig jaar zijn we tweede geëindigd op het EK indoor en vierde op het WK in de openlucht in Londen. We zullen nu opnieuw bij de favorieten horen, zowel op de 400 individueel als op de 4x400."

  Wat zijn de concrete doelstellingen? Jacques Borlée: "In 2015 hebben we een revolutie gezien op de 400 meter en zijn wij op wereldniveau licht achteruitgegaan, terwijl we daarvoor normaal gezien voor de 3e, 4e plaats konden strijden."

  "We zijn toen gezakt naar plaats 12 à 15. De komende jaren hopen we opnieuw te stijgen in dat klassement. We trainen heel hard en geloven heel erg in de toekomst met het WK en op lange termijn de Olympische Spelen 2020 in Tokio." 

  Jonathan Borlée: "Het echte doel is het EK"

  Kevin Borlée kijkt reikhalzend uit naar het WK indoor komende maand, in Birmingham. "Elke twee jaar doen we mee aan dat WK, als voorbereiding op het zomerseizoen en om onze gedachten wat te verzetten. Anders is het alleen maar trainen, trainen, trainen. Op een bepaald moment heb je zin om een wedstrijd te lopen."

  "Nadien zetten we onze voorbereiding voort in de VS. We willen daar vooral ons gevoel en snelheid van vroeger terugvinden."

  Jonathan Borlée: "Natuurlijk willen we op het WK een medaille behalen en onze prestatie van 2010 overdoen (België eindigde in Doha toen tweede met Cedric Van Branteghem, Antoine Gillet en Kevin en Jonathan Borlée, red). Dat is de ambitie."

  "Maar het échte doel is het EK in augustus in Berlijn. De focus ligt volledig op dat kampioenschap. We willen nog sneller gaan. Ik werk heel hard om mijn records te verbreken en op mijn beste niveau op het EK te staan."

  De Borlées op Instagram:

  "Hoop op een groots jaar"

  Intussen timmert Dylan rustig voort aan zijn carrière. Ook hij gaf van jetje op Tenerife: "Trainen met mijn 2 broers, beter kan eigenlijk niet", zegt Dylan. "Ze waren en zijn nog altijd van een heel hoog niveau. Dat stimuleert me om elke dag sneller te gaan. Ze pushen me voortdurend."

  Vader Borlée: "Het is fijn om te zien dat Dylan veel progressie maakt. Kevin en Jonathan zijn dan weer heel gemotiveerd. Dus zowel als trainer als als vader hoop ik op een groots jaar."

  Bekijk de reportage van de Borlées op Tenerife: