• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB krijgt Auwch Award, maar weigert die: "Investeren wel in Red Flames"

  0 / 0
  De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft van de Vrouwenraad de Auwch Award voor vrouwonvriendelijk gedrag gekregen. De KBVB werd gekozen vanwege de grote ongelijkheid tussen de Rode Duivels en de Red Flames. Woordvoerder Stefan Van Loock weigerde de symbolische award echter in ontvangst te nemen.

  De KBVB volgt de Zwembond op op de erelijst van de Auwch Award. De Vrouwenraad wil met de jaarlijkse prijs, een cactus, een prik uitdelen aan personen of organisaties die het voorbije jaar uitpakten met een vrouwonvriendelijke uitspraak of vrouwonvriendelijk gedrag.

  De ongelijkheid in winstpremies is vooral een doorn in het oog van de Vrouwenraad. Ook het feit dat de Belgische vrouwen het EK voetbal moesten afwerken in mannentruitjes stootte hen tegen de borst. Ondertussen kregen de Red Flames wel hun eigen, gecentreerde, shirts.

  Enkele leden van de Vrouwenraad gingen met de cactus naar de Voetbalbond, maar Stefan Van Loock weigerde de prijs in ontvangst te nemen. "We zijn het niet eens met de motivatie van de Vrouwenraad. De KBVB investeert veel in het vrouwenvoetbal. Dat budget is de voorbije vijf jaar vervijfvoudigd, terwijl de Red Flames eigenlijk zelf weinig inkomsten genereren. Die middelen halen we dus elders."

  "Ook de premies voor de Red Flames zijn meer dan verdubbeld sinds het EK van vorig jaar. Er wordt heel veel geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal. Met resultaat, want de voorbije vier jaar zijn er 15.000 speelsters bijgekomen. De meisjes die willen voetballen hebben nu meer mogelijkheden, betere omstandigheden en een betere omkadering."

  "Maar de verschillen met de Rode Duivels zijn te groot. De vrouwen leveren te weinig visibiliteit, return, tv-rechten, enzovoort op", besloot Van Loock.

  Cayman: "We moeten realistisch blijven"

  Janice Cayman, de winnares van de Gouden Schoen bij de vrouwen, heeft begrip voor het standpunt van de KBVB. "Het zou natuurlijk mooi zijn om hetzelfde loon te verdienen, maar ik denk dat we realistisch moeten zijn. Wij halen niet hetzelfde niveau als de Rode Duivels."

  "Er zijn al veel inspanningen gedaan door de voetbalbond. De media is meer met die kloof bezig dan wij. In Noorwegen is er wel gelijkheid, maar daar zijn de voetbalmannen niet zo goed als onze Rode Duivels. Als we resultaten boeken zal er altijd wel plaats zijn voor overleg met de voetbalbond."