• home
 • video
 • pas verschenen

  Chelsea in crisis: "Als de nood hoog is, moet de kampioen opstaan"

  Ook Eden Hazard deelt in de malaise: hij krijgt de ploeg niet op sleeptouw.

  Thibaut Courtois en Eden Hazard moeten vanavond opstaan tegen de laatste in de stand, West Bromwich Albion. De kampioen is weggezakt naar de vijfde plaats en dreigt voor de tweede keer in drie jaar de Champions League te missen. Maar coach Antonio Conte wordt opvallend gedekt door zijn spelers, ziet Stef Wijnants.

  Doelpunten slikken

  Roman Abramovitsj heeft het nog nooit meegemaakt. Sinds de Rus in juni 2003 eigenaar werd van de Londense club, verloor Chelsea geen enkele keer twee wedstrijden na elkaar met drie doelpunten verschil. Meer nog, het is geleden van 1995 dat dat de Blues nog eens overkwam.

  Ook voor Thibaut Courtois moet het slikken zijn. 0-3 thuis tegen Bournemouth en 4-1 op Watford zijn cijfers die de Rode Duivel niet in zijn statistieken zal terugvinden.

  Chelsea kreeg voetballes tegen twee degradatiekandidaten en heeft nu tegen West Bromwich slechts één opdracht: winnen.

  22 punten achterstand

  2018 is dramatisch gestart voor Chelsea. In 10 matchen kon het slechts twee keer winnen, miste het de finale van de League Cup, overleefde het ternauwernood in de FA-cup en is het teruggezakt naar de 5e plaats in de Premier League. De achterstand op Manchester City telt maar liefst 22(!) punten.

  Dat Chelsea de ‘superrijken’ uit Manchester niet van de titel zou kunnen houden, was voor het seizoen al duidelijk, maar nu taant de glorie van de kampioen toch wel snel.

  Spitsenprobleem

  Vorig seizoen speelde Chelsea geen Europees voetbal en had het op dit moment nog maar 29 matchen gespeeld, nu staat de teller al op 41. In het kampioenenjaar speelde Chelsea dus bijna drie maanden lang geen midweekmatchen. In de te krappe kern moest er weinig worden geroteerd. Chelsea kon alles op de Premier League zetten en het energieke voetbal versmachtte de tegenstand.

  Conte moet het nu anders doen en stuit dus meteen na de drukke feestdagen op zijn limieten. Omdat Courtois en Hazard ook maar mensen zijn en niet elke match beslissend kunnen zijn heeft Conte te weinig oplossingen. Vooral in de spits zit de Italiaan met zijn handen in het haar.

  Conte mag zich die situatie deels zelf aanwrijven. Met Diego Costa kon hij niet meer door dezelfde deur en Batshuayi is nooit eerste keuze geweest. Dat de uitgeleende Rode Duivel met 3 doelpunten in 2 matchen zijn start bij Borussia Dortmund niet gemist heeft, zal wel een beetje pikken.

  Alvaro Morata heeft de verwachtingen nog niet kunnen inlossen, vooral omdat hij te blessuregevoelig is en het ritme van de Premier League niet aankan. Olivier Giroud is bij Arsenal weggeplukt en is nu de aanvalsleider. Helaas is niet iedereen in de Chelsea-entourage daarvan overtuigd.

  Courtois verdedigt Conte

  De Engelse media speculeren maar al te graag over een mogelijk ontslag van Conte. Hij reageert op persconferenties erg laconiek: “Als ze vinden dat ik niet voldoe, ontslaan ze me maar" of “Als ze denken dat je enkel een goede coach bent als je prijzen pakt, dan kiezen ze maar een ander."

  Ook bij de spelersgroep heeft Conte het nog niet verkorven. Courtois was duidelijk na Watford : "We geloven in hem en in de ploeg. We zijn een team samen met de manager." Geen prietpraat, want Courtois is er niet de man naar om een clichéstatement te doen en zijn mening voor de goede sfeer aan te passen.

  Kortom, Conte hoeft intern geen ontslag te vrezen, tenzij de almachtige Abramovitsj en zijn directeur-diva Marina Granovskaia daar anders over denken. Conte is namelijk best een vervelend mannetje als het op transfers aankomt.

  "Hapje" FC Barcelona

  Om de Rus niet nog zenuwachtiger te maken is vanavond slechts één resultaat voldoende. De volgende weken wachten confrontaties met Manchester United en Manchester City. Tussendoor krijgen Conte en zijn krijgers nog een "hapje" in de Champions League voorgeschoteld: FC Barcelona.

  Opstaan als de nood hoog is… Het woord is aan de kampioenen van Chelsea.

  Stef Wijnants