• home
 • video
 • pas verschenen

  Canadese kunstschaatsers onttronen Rusland in teamcompetitie

  Patrick Chan heeft de blinde vlek op zijn palmares uitgewist: olympisch goud.

  Canada heeft de eerste gouden medaille van de derde dag van de Winterspelen opgeëist. In de teamcompetitie waren de Canadese kunstschaatsers te sterk voor Team OAR en de VS.

  Canada geeft eerste plaats niet meer af

  De teamcompetitie in het kunstschaatsen deed vier jaar geleden zijn intrede op het olympische programma. De Russische selectie, aangevoerd door Jevgeni Pljoesjtsjenko en Joelia Lipnitskaja, was toen sant in eigen land voor Canada en de VS.

  Maar de Russische bende, deze keer onder neutrale vlag, wist na de kwalificaties al dat titelprolongatie een moeilijke klus zou worden, ondanks een wereldrecord van Jevgenia Medvedeva gisteren in de korte kür.

  Na de korte kür bij de mannen, vrouwen, het paardansen en het ijsdansen bleven ze nog met z'n vijven over voor de finale: Canada, Team OAR, de VS, Italië en Japan.

  Leider Canada (dat uiteindelijk vier van de acht onderdelen won) bouwde zijn voorsprong na de vrije kür bij de mannen nog wat uit en na de vrije kür bij de vrouwen, nog voor de afsluitende vrije kür in het ijsdansen, lag het goud en het zilver vast. De VS stelde uiteindelijk de derde plaats veilig.

  Het is de eerste gouden medaille op deze Spelen voor Canada, dat wel al drie keer zilver en één keer brons op zak had. Drievoudig wereldkampioen Patrick Chan, in Sotsji goed voor twee keer zilver, heeft op zijn derde en laatste Spelen eindelijk zijn gouden medaille te pakken.

  Uitslag teamcompetitie kunstschaatsen
  1.Canada 73 punten 
  2.Team OAR 66 punten 
  3.VS 62 punten 
  4.Italië 56 punten 
  5.Japan 50 punten 

  Amerikaans en Russisch vuurwerk

  Canada mocht dan wel victorie kraaien, maar de sterren van de finaledag kwamen toch uit Amerikaanse en Russische hoek.

  De Amerikaanse Mirai Nagasu (foto) was de derde vrouw ooit die een drievoudige axel tot een goed einde bracht op de Spelen. De Russin Alina Zagitova (15) bewees met een indrukwekkende vrije kür dat ze meer dan klaar is om haar landgenote Jevgenia Medvedeva (18) het vuur aan de schenen te leggen in de individuele competitie.