• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische teamarts is verbaasd: "Zoveel astmapatiënten zijn er niet"

  In de skiatlon zijn alle medailles voor de Noorse langlaufers gegaan.

  De medicijnkast van de Noorse delegatie is een veelbesproken onderwerp in Pyeongchang. Daarin zou een stevige dosis astmamedicatie staan. "Omdat de grijze zone groter geworden is", legt de Belgische ploegdokter Johan Bellemans uit bij Sporza.

  "70% krijgt astmamedicatie"

  "Er is momenteel een probleem rond de astmamedicatie", beaamt de Belgische ploegdokter Johan Bellemans. "In sommige delegaties krijgt 70 procent van de langeafstandssporters astmamedicatie."

  "Vroeger waren de regels duidelijk. Toen moest je als atleet een bewijs kunnen voorleggen dat je aan inspanningsastma lijdt. Nu kan je tot een bepaalde dosis medicatie innemen."

  Biatlonbelg Michael Rösch vertelde gisteren na zijn eerste wedstrijd dat hij moeite had om te ademen in de Koreaanse koude. "Hou kouder, hoe zwaarder het is", legt dokter Bellemans uit. "Ga maar eens joggen bij -10. Dan krijg je het ook moeilijker, zeker op grote hoogte."

  "Daar draait de discussie nu over. Geef je een atleet medicatie in zulke omstandigheden? Momenteel is dat een grijze zone."

  "België is brave leerling"

  De Belgische delegatie beschikt op de Spelen over een kleine medicijnkoffer. "Hoe breed is de grijze zone? Zijn wij misschien katholieker dan de paus?", vraagt dokter Johan Bellemans zich af.

  "Het BOIC volgt strikte procedures. Een atleet krijgt alleen maar astmamedicatie als hij een bewijs kan voorleggen. Een bewijs dat ondubbelzinnig aantoont dat hij of zij aan inspanningsastma lijdt", stipt de arts aan."

  "Wij zijn zonder twijfel een van de braafste leerlingen van de klas. We vinden niet dat atleten medicatie moeten nemen om topprestaties te kunnen leveren."

  "16 pufjes is te veel"

  Ondertussen is de medicatie een actueel onderwerp in het olympisch dorp. "De druk wordt groter. Ik krijg niet alleen vragen van atleten, maar ook van trainers", getuigt Johan Bellemans.

  "Het probleem is dat je inspanningsastma niet zwart-wit kan bekijken. De ene atleet mag 5 keer puffen, een andere 10, maar zeker geen 16 keer. Dat is duidelijk te veel, laat daar geen discussie over bestaan."

  "Ik hoop dat ze het medisch attest weer verplichten. Anderzijds gaan er ook stemmen op om de astmamedicatie volledig vrij te laten. Dat zou ik een erg slechte evolutie vinden."

  "Corticosteroïden vormen een gelijkaardig probleem. Een spuitje voor een peesontsteking een dag voor een wedstrijd kan geen kwaad", vindt de Belgische dokter, "maar sinds de "no needle policy" zijn die prikken niet meer toegestaan."

  "Toch stel ik vast dat sommige delegaties veel injecties in hun koffer hebben zitten. Wij hebben er geen bij ons. We zijn duidelijk heiliger dan de paus", herhaalt Bellemans.

  "Noorse artsen zijn integer"

  "Het verhaal over de Noren verbaast me", geeft Johan Bellemans nog mee. "Ik ken mijn Noorse collega's als integere artsen."

  "Noorwegen heeft een erg goede reputatie en alternatieve methodes om prestaties te bevorderen. Hoogtekamers waren er lang verboden. Dat vinden ze onethisch in Scandinavië."

  Bekijk het interview met dokter Bellemans: