• home
 • video
 • pas verschenen

  10 die we niet zien in PyeongChang: van "opa" Bjørndalen tot violiste Mae

  Holcomb, Bjørndalen, An en Mae zijn niet te bewonderen in PyeongChang.

  De hoogtepunten op de Winterspelen volgen elkaar in sneltempo op. Maar zoals op ieder feestje ontbreken er ook in PyeongChang enkele figuren. Wij zetten er tien op een rij.

  1. Viktor An (Rus/shorttrack)

  Het was zonder twijfel dé soap in de aanloop naar de Winterspelen: de deelname van Russische atleten in PyeongChang. Rusland werd geschorst, maar het IOC liet zuivere atleten toch toe als Olympische Atleten uit Rusland (OAR). Die selectie telt 169 gezanten.

  Vielen uit de boot: onder meer de Zuid-Koreaanse Rus Viktor An (in Sotsji was hij goed voor 4 medailles in de shorttrack), biatleet Anton Sjipoelin, langlaufer Sergej Oestjoegov, schaatser Denis Joeskov en schaatsster Olga Fatkoelina.

  2. Ole Einar Bjørndalen (Noo/biatlon)

  De teller van Ole Einar Bjørndalen zal (voorlopig?) op 13 medailles blijven staan. De Noorse biatleet is een levende legende in zijn sport. Hij veroverde 8 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons op 6 deelnames aan de Winterspelen, maar een 7e deelname komt er dus niet.

  “Hij voldeed niet aan de criteria”, oordeelde het Noors Olympisch Comité. “Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik mijn topvorm op tijd zou gevonden hebben”, reageerde Bjørndalen, die er sinds Lillehammer 1994 onafgebroken bij was en intussen 44 jaar is.

  Bij de Spelen in Salt Lake City in 2002 zette Bjørndalen een onuitgegeven prestatie neer: 4 keer goud in de 4 wedstrijden in het biatlon (sprint, achtervolging, individueel en met de Noorse estafetteploeg).

  3. Erik Guay (Can/alpineskiën)

  Het olympische verhaal van Erik Guay is geschreven, of dat laat de Canadese skiër zelf toch verstaan. Guay (36) vertegenwoordigde de Canadese kleuren in Turijn, Vancouver en Sotsji, maar viel enkele keren net naast het podium (4e op de Super G in 2006, 5e op de Super G en afdaling in 2010).

  Een vierde deelname aan de Spelen zit er door aanhoudende rugpijn niet in. “Het was een onwaarschijnlijk moeilijke beslissing om thuis te blijven. Maar ik voel dat ik niet het niveau haal waarmee ik Canada wil vertegenwoordigen”, verklaarde Guay.

  4. Steven Holcomb (VS/bobsleeën)

  De Amerikaanse bobsleeselectie zal in PyeongChang met zijn gedachten zeker bij Steven Holcomb vertoeven. Holcomb was een van de meest begaafde bobsleeërs van zijn tijd.

  Op de Olympische Spelen van Vancouver (2010) veroverde hij als stuurman goud in de viermansbob. In Sotsji voegde hij daar nog twee bronzen medailles aan toe, zowel in de twee- als de viermansbob.

  De Amerikaan werd in mei vorig jaar dood aangetroffen in het olympische trainingscentrum van de VS in Lake Placid. De doodsoorzaak werd nooit bekendgemaakt, maar Holcomb had in zijn biografie al toegegeven hoe hij jaren met depressies geworsteld had.

  5. Joelia Lipnitskaja (Rus/kunstschaatsen)

  Rusland moet het op deze Spelen zonder wonderkind Joelia Lipnitskaja stellen. De afwezigheid van Lipnitskaja, 19 intussen, valt niet te verklaren door de Russische dopingproblematiek, maar wel door gezondheidsredenen.

  Lipnitskaja ontpopte zich op de Spelen van 2014 in Sotsji tot een van de Russische chouchous. Lipnitskaja, toen amper 15 jaar, hielp Rusland aan een eerste gouden medaille in Sotsji in de teamcompetitie in het kunstschaatsen, het onderdeel dat toen voor het eerst werd georganiseerd.

  Er leek een imposante carrière weggelegd voor de tiener, maar vorige zomer zette ze een punt achter haar carrière. Haar moeder maakte bekend dat ze in behandeling was voor anorexia.

  6. Vanessa-Mae (Tha/alpineskiën)

  Zoek op deze Spelen niet naar Vanessa-Mae. Mae, intussen 39 jaar, vertegenwoordigde op de Spelen van Sotsji de Thaise kleuren. Maar de Internationale Ski Federatie schorste Mae, die in Rusland 67e en laatste werd op de reuzenslalom. Haar resultaten zouden gemanipuleerd geweest zijn om een ticket voor Sotsji te bemachtigen.

  Mae werd uiteindelijk vrijgepleit en liet haar ski’s een tijdje links liggen, maar jaagde het voorbije halfjaar hevig op een olympisch ticket om haar controversiële deelname in Sotsji uit te wissen. Maar begin januari liep Mae een schouderblessure op.

  Om haar carrière als violiste niet te hypothekeren, moest Mae een noodgedwongen rustperiode inlassen, waardoor ze de kwalificatielimieten nooit kon behalen.

  7. De NHL-sterren

  De ijshockeywedstrijden zijn een van de trekpleisters van de Winterspelen, maar het toernooi is getroffen door de afwezigheid van de NHL-sterren, de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie.

  De liga besliste in april al dat de atleten niet zouden mogen deelnemen aan de Winterspelen. De 17-daagse onderbreking in PyeongChang zou de NHL-competitie te veel schade berokkenen, oordeelt de liga.

  NHL-spelers namen sinds 1998 telkens deel aan de Spelen, maar landen zoals Zweden, Finland, Rusland, de VS en Canada moesten deze keer dus uit een andere vijver vissen.

  8. Iouri Podladtchikov (Zwi/snowboarden)

  De olympische titel op de halfpipe bij de mannen is vacant: titelverdediger Iouri Podladtchikov zal zijn titel niet verdedigen door een hoofdblessure. De Zwitserse snowboarder liep het letsel op bij een val op de X Games in Aspen.

  Ondanks onder meer een neusbreuk zakte hij wel af naar Zuid-Korea, maar besliste na een training dat het “onverantwoord zou zijn” om deel te nemen aan de Winterspelen.

  9. David Poisson (Fra/alpineskiën)

  De Franse skiërs zullen David Poisson op deze Winterspelen meedragen in hun hart. De onfortuinlijke Poisson kwam 3 maanden geleden om het leven tijdens een training.

  De Fransman was 35 jaar jong en won in 2013 nog WK-brons in de afdaling. Op de Olympische Winterspelen werd Poisson in 2010 7e in de afdaling, in Sotsji eindigde hij 16e in de afdaling en 17e in de Super-G. Zijn collega's zullen hem blijven herinneren als "de skiër met de eeuwige glimlach".

  10. Kelly Sildaru (Est/freestyle skiën)

  De Estse medailleteller op alle edities van de Winterspelen staat op 7, allemaal behaald in het langlaufen. Het freestyle skiën had de Esten een 8e medaille moeten opleveren, maar de zware knieblessure van Kelly Sildaru gooide roet in het eten.

  Sildaru is een ware tienersensatie. De Estse won in 2016 op amper 13-jarige leeftijd goud op de slopestyle op de X Games. Een jaartje later deed ze daar goud en zilver bovenop.

  Sildaru, die tijdens deze Spelen 16 jaar zal worden, was de superfavoriete voor de slopestyle bij de vrouwen, maar blesseerde zich vijf maanden geleden aan haar knie. In Peking krijgt ze in 2022 een nieuwe olympische kans. Sildaru zal dan nog net een tiener zijn.