• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Seppe Smits maakt medailledroom niet waar: "Dubbel gevoel"

  Een medaille zat er nooit in voor Seppe Smits.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Een medaille zat er nooit in voor Seppe Smits.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Seppe Smits heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de finale van de slopestyle. De snowboarder, door de Belgische delegatie als medaillekandidaat naar voren geschoven, eindigde 10e in de finale.

  Smits moet vrede nemen met de 10e plaats

  Na de bloedstollende kwalificatieserie van gisteren begon Seppe Smits rond 2u Belgische tijd aan zijn jacht op olympisch eremetaal.

  Smits opende zijn eerste van drie finaleruns solide en verzorgd, maar de wind speelde onze landgenoot parten. Bij een van zijn jumps kon Smits een crash niet vermijden.

  "Er zijn veel windstoten. Je kunt er zelf niet veel aan doen", reageerde Smits na zijn eerste run, die hij met 31.11 afsloot op de elfde en laatste plaats.

  Dankzij een vrij vlekkeloze tweede run kon Smits met een score van 69.03 oprukken naar de achtste plaats. Een olympisch diploma lag dus binnen handbereik en met een poging van alles of niets was er misschien wel meer mogelijk.

  Maar Smits kon zijn score in zijn laatste finalerun niet meer verbeteren: 66.18. Onze landgenoot verloor dankzij een sterke laatste onderneming van twee concurrenten bovendien nog twee plaatsen en eindigt dus op de tiende stek.

  Uitslag finale slopestyle
  1.Redmond Gerard (VS)87.16
  2.Max Parrot (Can)86.00
  3.Mark McMorris (Can)85.20
  4.Staale Sandbech (Noo)81.01
  5.Carlos Garcia Knight (NZl)78.60
  6.Marcus Kleveland (Noo)77.76
  7.Tyler Nicholson (Can)76.41
  8.Torgeir Bergrem (Noo)75.80
  9.Niklas Mattsson (Zwe) 74.71
  10.Seppe Smits69.03 
  11.Sebastien Toutant (Can)61.08

  Smits: "Ik heb niet kunnen waarmaken wat ik wou doen"

  "Ik sta hier met een dubbel gevoel", reageerde Seppe Smits bij onze reporter. "Ik ben heel tevreden over mijn performance op de Spelen, maar jammer genoeg heb ik vandaag niet kunnen waarmaken wat ik wou doen."

  "Dat is gedeeltelijk door de omstandigheden en gedeeltelijk door mezelf een beetje. Er stond heel veel wind vandaag, meer dan in de kwalificaties."

  "Bij de eerste run had ik een superzware windstoot en ik had het moeilijk om de snelheid juist in te schatten. Dat heeft me zelfvertrouwen gekost om mijn run te kunnen neerzetten. Ik heb niet mijn volledige niveau kunnen bovenhalen."

  "Of ik last had van stress? Neen, zeker en vast niet. Vandaag was weer een nieuw doel. Er werd veel van mij verwacht, maar ik heb mijn eigen verwachtingen waargemaakt. De finale halen was het doel."

  "Mijn knie is zeker blij dat alles even achter de rug is"

  Seppe Smits komt op deze Spelen nog in actie op de big air. "In het verleden heb ik in die discipline net iets minder goeie resultaten gehaald, maar ik ben gemotiveerd. Ik probeer het beste van mezelf te laten zien."

  "Of ik blij ben dat ik nu even kan rusten? Mijn knie is zeker blij dat alles even achter de rug is. Ik had er veel meer last van dan gisteren. Mijn knie voelde stijf aan en kan nu even rust krijgen", besloot Smits, die door een knieblessure een verstoorde voorbereiding kende.

  Bekijk de finaleruns van Seppe Smits

  Eerste goud voor de VS

  De Verenigde Staten hebben dankzij Red Gerard (17) hun eerste gouden medaille te pakken in PyeongChang.

  De tiener ging bij zijn eerste twee runs de mist in (43.33 en 46.40), maar had het beste voor het einde gespaard. Met 87.16 sprong hij van de laatste naar de eerste plaats in de derde run.

  Max Parrot, die de beste score in de kwalificaties had laten noteren, kon nog roet in het eten gooien, maar de Canadees bleef steken op 86.00.

  Ook het brons ging naar Canada: Mark McMorris, 6 maanden geleden nog erg zwaar gevallen, eiste net als in Sotsji de derde plaats op.