• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Noorse langlaufer Krüger valt bij start, maar wint toch goud in skiatlon

  De drie Noren vallen elkaar in de armen na de finish.

  Noorwegen heeft de skiatlon bij de mannen naar zijn hand gezet. Simen Hegstad Krüger, martin Johnsrud Sundby en Hans Christer Holund veroverden goud, zilver en brons. Winnaar Krüger bracht een lange achtervolgingsrace tot een goed einde. Noorwegen zit al aan 7 medailles.

  De Noorse mannen keerden vier jaar geleden terug uit Sotsji met amper 2 medailles (1x goud en 1x brons) op zak en in PyeongChang zijn ze uit op revanche. Dat was duidelijk in de 2x15 kilometer skiatlon (eerste deel in klassieke stijl, tweede deel in vrije stijl).

  Maar een van de Noorse troefkaarten, Simen Hegstad Krüger, kreeg meteen na de start een tegenslag te verwerken. Hij kwam ten val en daarbij brak een van zijn afzetstokken en moest een nieuwe krijgen.

  Na een helse achtervolging zag Krüger pas na 16 kilometer de koplopers weer terug. Hij kwam even op adem en in de slotfase kon hij profiteren van het Noorse ploegenspel. Hij sloeg een kloof en Sundby en Holund stopten af.

  Krüger kwam juichend over de finish en werd meteen in de armen gesloten door zijn twee landgenoten die nog naar zilver en brons sprintten. Een volledig Noors podium in het langlaufen bij de mannen is van 1992 geleden.

  Winnaar Krüger kwam net na de start ten val:

  Uitslag:

  1. Simen Hegstad Krüger (Noo) 1u16:20.0
  2. Martin Johnsund Sundby (Noo) op 8"0
  3. Hans Christer Holund (Noo) 9"9
  4. Denis Spitsov (Rus) 12"7
  5. Maurice Magnificat (Fra) 14"2
  6. Dario Cologna (Zwi) 25"1
  7. Andrew Musgrave (GBr) 25"7
  8. Alex Harvey (Can) 33"4
  9. Martin Jaks (Tsj) 33"8
  10. Johannes Hoesflot Klaebo (Noo) 43"4