• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vanhaezebrouck: "Wil niet 1e trainer in 50 jaar worden zonder Europees voetbal"

  Vanhaezebrouck spaart de kritiek op zijn spelers niet.

  Hein Vanhaezebrouck beleeft zware weken. De trainer van Anderlecht nam na de nederlaag tegen KV Oostende opnieuw geen blad voor de mond. Hij vreest dat zijn ploeg nog zal moeten knokken om Europees voetbal te halen. "De spelersgroep is op dit moment een dode bende. We hebben aanstekers nodig."

  "Ik heb geen spelers die een "coup de génie" in huis hebben"

  "We waren met de beste bedoelingen naar hier gekomen. We wilden die drie punten, maar we starten al bijna met een 2-0-achterstand", zuchtte Hein Vanhaezebrouck. "Dat mag niet. We hebben nog wel geprobeerd en raakten er ook wel door, maar dan hadden we tegenslag in de afwerking."

  Vooral voor de pauze was er toch een groot gebrek aan ideeën bij Anderlecht. "Dat is on-Anderlechts. Bij het echte grote Anderlecht verwacht je toch spelers die met een flits het verschil kunnen maken. Die een of twee spelers voorbij raken? Op dit moment heb ik geen jongens die zo'n "coup de génie" in huis hebben."

  "Het is ook vrij plat allemaal. De groep is plat. Het zijn spelers die de dingen ondergaan. Maar bij Club Brugge zijn het bijvoorbeeld ook allemaal geen Ruud Vormers. Maar hij trekt de rest wel mee. Zulke spelers heb ik hier niet. We hebben aanstekers nodig, letterlijk en figuurlijk."

  "Als ik dan zie dat Gerkens, een jongen van 22 jaar, opstaat en de groep aanspreekt, dan ben ik heel blij. Dat is het enige lichtpuntje in deze duisternis. Maar voor die jongen alleen is het ook heel lastig."

  "We zullen nog moeten knokken om Europees voetbal te halen"

  Het was opnieuw een belabberde prestatie van Anderlecht. Hoe diep kan de club nog vallen? "Nog diep. Zeker gezien de situatie, er zijn veel geblesseerden. Voorin zijn we kwaliteit verloren. Onyekuru is er niet meer en werd niet vervangen, Hanni is weg en ik heb een ander type in de plaats gekregen. We wisten dat we deze wintermercato in de problemen zouden kunnen komen."

  "We gaan Play-off I in, dat is zeker, maar we zullen nog moeten knokken voor Europees voetbal. Als we dat willen halen, zullen er dingen moeten veranderen. Gent komt eraan en is een serieuze kandidaat. Als Standard Play-off I haalt, wordt dat ook een heel sterke ploeg. Ik hoop dat wij nog spelers kunnen recupereren, zoals Trebel, Kara, ..."

  "Ik wil deze groep toch nog in gang proberen te krijgen. Ik heb het al geprobeerd, maar het is nog niet gelukt. Er is heel veel werk. Ik wil leven zien."

  Wordt Vanhaezebrouck de eerste trainer die in 50 jaar geen Europees voetbal haalt met Anderlecht? "Dat heb ik in de rust ook gezegd. Ik zei: "Ik wil die trainer niet worden en ik hoop dat jullie niet de spelers willen worden die geen Europees voetbal halen". Daar is zelfs geen reactie op gekomen. Mijn keeperstrainer is uit zijn krammen geschoten omdat het zo'n dode bende was."