• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Smits haalt nipt de finale van de slopestyle: "Nog een tandje bijzetten nu"

  Smits maakte het heel spannend.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Smits maakte het heel spannend.

  Video player inladen ...
  Seppe Smits heeft zich niet zonder moeite kunnen plaatsen voor de finale van de slopestyle. De Belgische vlaggendrager werd zesde in zijn reeks en dat is net genoeg voor een plaats in de eindstrijd. "Als ik mijn run kan landen, ben ik al heel tevreden. De plaats die eraan gekoppeld is, is voor mij enkel bonus", zegt Smits over de finale.

  Nagelbijten tot het einde

  Seppe Smits, dé Belgische medaillehoop op deze Spelen, begon rond 5.30u aan zijn missie in PyeongChang. Smits, de regerende wereldkampioen in de slopestyle, had geen last van podiumvrees en zette een gevarieerde, verzorgde en stabiele eerste run neer.

  Met een score van 78.36 zette Smits na de eerste run de 4e score op de tabellen. De eerste 6 deelnemers kregen een ticket voor de finale, waardoor Smits nog (lang) niet finalerijp was.

  Dat bleek ook tijdens de tweede run, waarin de meeste deelnemers uit een ander vaatje moesten tappen en alles of niets speelden. Voor Staale Sandbech en Tyler Nicholson werd het alles: zij wipten over Smits en duwden onze landgenoot naar de 6e stek.

  Voor Smits werd het nog meer bibberen na een val in zijn tweede run. De jury strafte die val genadeloos af, Smits bleef op 41.48 hangen. Het werd nog een rondje nagelbijten voor onze landgenoot, die opgelucht kon vaststellen hoe alle overige opponenten hem niet meer uit de top 6 konden gooien.

  Finalisten reeks 2
  1.Max Parrot (Can)87.36
  2.Mark McNorris (Can)86.83
  3.Redmond Gerard (VS)82.55
  4.Staale Sandbech (Noo)82.13
  5.Tyler Nicholson (Can)79.21
  6.Seppe Smits78.36

  Seppe Smits: "Nog een tandje bijsteken nu"

  De opluchting was groot bij Seppe Smits achteraf. "Ik was heel zenuwachtig", klinkt het bij Sporza-reporter Stefaan Lammens. "Niet voor mijn wedstrijd, maar wel tijdens het bekijken van mijn tegenstanders. Ik ben heel blij dat ik de finale heb gehaald."

  "Vroeg beginnen heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het parcours er nog perfect bij ligt, het nadeel is dat je niet op safe kunt spelen. Maar het is goedgekomen. In Sotsji had ik te weinig punten na mijn run, hier zijn er constant mensen over mij gegaan."

  Is een medaille realistisch? "Ik ben tot nu toe al heel tevreden. Nu wil ik er volop voor gaan in de finale en ga ik een tandje bijzetten. Als ik mijn run kan landen, ben ik al heel tevreden. De plaats die eraan gekoppeld is, is voor mij enkel bonus."

  "Als dat een medaille is, is dat een heel mooie bonus. Indien niet, dan ben ik ook heel blij met mijn olympische ervaring. De kans is groot dat mama even een traantje heeft gelaten daarnet. Het scenario van in Sotsji zal ongetwijfeld door haar hoofd hebben gespookt."

  "Je merkt dat dit een speciale wedstrijd is. De media-aandacht is groter en ik merkte vanochtend al dat ik een ander gevoel had. Het is de tweede keer dat ik stress heb gehad voor een wedstrijd. Eerst in Sotsji, nu hier."

  De opluchting is groot: