• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nederlandse vrouwen schaatsen concurrentie op een hoopje op de 3.000m

  Carlijn Achtereekte hield Wust en De Jong af.

  De Nederlandse delegatie is uitstekend aan het snelschaatstoernooi begonnen in PyeongChang. Carlijn Achtereekte won de 3.000m voor topfavoriete Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

  Achtereekte, een specialiste op de 5.000m, zette met 3'59"21 een eerste richttijd neer voor de onderbreking. Landgenote Ireen Wüst leek onder de tijd van Achtereekte te duiken, maar in de slotronde kraakte de titelverdedigster.

  Wüst kwam uiteindelijk 8 honderdsten tekort om haar olympische titel op de 3.000m te verlengen. Ook Antoinette de Jong, de Nederlandse kampioene, en de Japanse Takagi kwamen niet aan de tijden van Achtereekte en Wüst.

  De Tsjechische Martina Sablikova was de laatste die Achtereekte in de slotrit van het goud kon houden. De olympisch kampioene van 2010 stelde teleur en viel met 4'00"54 net naast het volledig Nederlandse podium.

  Wüst: "In de laatste ronde kwam de man met de hamer"

  Topfavoriete Ireen Wüst was gekomen voor goud, maar gaat naar huis met zilver. "Ik ben op mijn waarde geklopt", klinkt het bij NOS. "Dat moet even bezinken. Ik voelde me heel goed vandaag en stond ontspannen aan de start. Alles ging goed in de race en ik had een tijd van 3'57" in mijn hoofd."

  "Dat leek ook te lukken, maar in de laatste ronde kwam de man met de hamer. Op dit moment ben ik ontgoocheld, maar uiteraard ben ik ook tevreden met deze tweede plaats. Het is mijn negende olympische medaille en daar ben ik trots op."

  Uitslag 3.000 meter schaatsen
  1.Carlijn Achtereekte (Ned)3'59"21
  2.Ireen Wüst (Ned)3'59"29
  3.Antoinette de Jong (Ned)4'00"02
  4.Martina Sablikova (Tsj)4'00"54
  5.Miho Takagi (Jap)4'01"35