• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kalla houdt Bjørgen, die wel geschiedenis schrijft, van 7e gouden plak

  Kalla (centraal) pakt de eerste gouden medaille in PyeongChang.

  Charlotte Kalla heeft in PyeongChang de eerste gouden medaille gepakt. De Zweedse won in het langlaufen de 2x7,5km skiatlon. Ze haalde het voor de Noorse Marit Bjørgen, die geschiedenis schrijft door een elfde olympische medaille te pakken.

  Bjørgen, de regerend wereld- en olympisch kampioene in de skiatlon, begon als favoriete aan de eerste finale van deze Winterspelen. De Noorse stak in de derde ronde een eerste keer haar neus aan het venster, maar kon niet meer volgen in de slotronde.

  Daarin versnelde Charlotte Kalla, de zilverenmedaillewinnares van in Sotsji. De Zweedse gleed in geen tijd weg van de tegenstand en kon aan de finishlijn ruim de tijd nemen om haar gouden plak te vieren.

  Bjørgen won de sprint voor de tweede plaats en schrijft zo geschiedenis door haar 11e olympische medaille te pakken. Geen enkele vrouw doet beter. Voor de volledigheid: de Finse Krista Parmakoski pakte brons.