• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Seppe Smits zal een triple-sprong nodig hebben in de finale"

  "Seppe heeft een technisch perfecte run goed uitgevoerd."

  Snowboardtrainer Maarten Avonds keek natuurlijk met argusogen naar de Belgische snowboarders in de kwalificaties. "Smits heeft een technisch perfecte run goed uitgevoerd, Vandeweyer heeft mooie dingen laten zien en De Buck heeft wat punten laten liggen."

  Seppe Smits haalde de finale dankzij zijn eerste run. "Die was heel proper afgewerkt", zegt Maarten Avonds, snowboardtrainer aan de topsportschool in Wilrijk. "De uitvoering was goed en wat opvalt, er zat veel variatie in zijn run."

  "Daar scoor je extra punten mee bij de jury, want variatie is een belangrijk criterium. Seppe heeft een technisch perfecte run goed uitgevoerd en dat is heel belangrijk op de Winterspelen. De riders kunnen bijna allemaal dezelfde tricks, maar niet iedereen kan dat zo afgewerkt tonen."

  Bij de tweede run ging het fout voor Smits. "Hij merkte wat tegenwind op bij zijn eerste sprong en maakte dus veel snelheid voor zijn tweede. Maar daar stond er veel minder wind en vloog hij te ver door. Die impact kon hij niet houden en daardoor is hij gevallen."

  "Een triple zal nodig zijn in de finale"

  In de finale wil Smits een moeilijkere run doen. "Hij wou vandaag al bij zijn tweede run een verbetering doen bij zijn derde sprong", legt Avonds (foto onder) uit. "Op die laatste sprong kan hij een triple doen in plaats van een double en dat zal ook nodig zijn in de finale."

  "Dat zal hem veel meer punten opleveren, want de standaard zal nog hoger liggen. Iedereen in de finale is echt wereldtop, maar de finale is weer een momentopname. Afhankelijk van de condities zullen de ene riders hun run landen en de andere niet."

  "Stef Vandeweyer heeft echt mooie dingen laten zien"

  Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer (18) konden zich niet plaatsen voor de finale. "Stef heeft een half jaar geleden zijn sleutelbeen gebroken, toen hadden we getekend voor het scenario om de Winterspelen te halen", zegt Avonds.

  "We hopen natuurlijk altijd meer, maar we moeten realistisch zijn. We moeten beseffen dat hier zijn al super is en dat hij heel veel ervaring heeft opgedaan. Stef heeft ook echt mooie dingen laten zien. Bij de rails was het echt goed, op de sprongen komt hij nog wat regelmaat te kort in de technisch moeilijke sprongen."

  "Bij Sebbe kan ik begrijpen dat hij een beetje ontgoocheld is. Hij heeft een mooie run met veel variatie en daar steekt hij ook zijn eigen stijl in. Hij heeft wat punten laten liggen, omdat zijn landingen niet helemaal afgewerkt waren. Maar het waren twee verdienstelijke runs."