• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wat wordt het in KVM-Eupen? "Stress tot in tribunes en errond"

  Vreugde of verdriet zaterdag bij KV Mechelen?

  Zaterdagavond probeert KV Mechelen de rode lantaarn weer aan Eupen te verpatsen. De nummers 16 en 15 kruisen de degens in een rechtstreeks duel. Sporza-voetbalcommentator Bert Sterckx bekijkt de precaire situatie. We halen er ook statistieken bij, want niet alleen José Mourinho blijkt over een "bus" te beschikken.

  Hoe liggen de kansen?

  Bert Sterckx: "Het wordt sowieso nagelbijten. De stress zal voelbaar zijn tot in de tribunes en rondom het stadion. Op dat vlak kan KVM-trainer Dennis van Wijk een belangrijke rol spelen. Hij heeft het allemaal al een keertje meegemaakt, tegen de degradatie vechten. Tim Matthys ook. Maar voor de meeste spelers bij KV is deze situatie nieuw. Terwijl Eupen vorig seizoen natuurlijk ook al lange tijd onderin krasselde."

  "Het doelpunt van Gentenaar Janga vorig weekend in Eupen, waardoor Eupen een 1-0-overwinning door zijn neus geboord zag, maakt een wereld van verschil. Dat maakte dat KV Mechelen de dag nadien met vernieuwde hoop naar Anderlecht trok, waar het 2-2 werd. Die hoop leeft ook nu nog. Een zege morgen en Malinwa is weg van de laatste plaats."

  Waar liggen de sterktes en zwaktes van beide teams?

  "Als je kijkt naar het spelersmateriaal zit KV Mechelen verlegen om verdedigers. De Witte, El Messaoudi en Vitas zijn er alle drie niet. Mera zou wel fit zijn, maar heeft weinig gespeeld en dat komt de automatismen achterin uiteraard niet ten goede. Cobbaut zou ook weer paraat zijn, die speelde op Anderlecht een sterke wedstrijd."

  "Dé troef is natuurlijk de herboren Hassane Bandé. Die kan op zijn eentje het verschil maken. Daartegenover staat dat Eupen zijn snelle man Koné mist, die is geschorst."

  "Een doelpuntenfestival zal KV Mechelen-Eupen wellicht niet worden. De tijd dat je zelfs bij -10° Celsius met plezier naar de Kehrweg reed omdat er toch altijd spektakel was, is voorbij. Claude Makélélé heeft voor een metamorfose gezorgd: 5 tegendoelpunten maar in de voorbije 8 wedstrijden."

  "Ik ben wel benieuwd naar wat Eupen kan brengen als het morgen op achterstand zou komen. Of het dan nog kán vooruit voetballen, mét risico. Want de ploeg van Makélélé verliest dan wel amper de laatste tijd, ze heeft ook maar 2 keer gewonnen in 3,5 maand. Aan die strohalm moet KV Mechelen zich dan maar vasthouden."

  Is dit de allesbeslissende wedstrijd?

  "Zelfs als KV morgen wint, is de kous niet af. Als Eupen zou winnen daarentegen: 5 punten verschil met nog 4 speeldagen voor de boeg... Er zijn voor KV Mechelen dan nog moeilijke uitmatchen bij Gent en Standard, dat nog in volle PO-strijd is verwikkeld. En wie weet, strijdt ook Waasland-Beveren op de slotspeeldag nog mee voor een plaats in de top-6. Tussendoor moet Charleroi ook nog naar Mechelen."

  "Eupen heeft met Zulte Waregem, Lokeren en Moeskroen 3 tegenstanders die zich al hebben neergelegd bij hun lot in POII.  Het is dan ook bijzonder moeilijk om te voorspellen wie het uiteindelijk zal halen, zonder het resultaat van de kelderkraker van morgen te kennen."

  "KV Mechelen maakte zondag plots weer een goeie indruk. De mentaliteit en de durf waren terug. Maar in een do-or-die-match zoals die van morgen kan de stress zo verlammend werken dat dat alles weer verdwijnt als sneeuw voor de zon. En Eupen heeft een stabielere indruk gemaakt over een langere periode..."

  De bus van Claude Makélélé

  Eupen is aan een opvallende reeks bezig in de competitie. Het verloor slechts 2 van zijn laatste 9 wedstrijden en lijkt momenteel vooral een meester in het gelijkspel. Sinds de komst van Claude Makélélé valt vooral de defensieve prestatie van Eupen op. De club kreeg onder de Fransman slechts 10 goals tegen in 11 duels. In dezelfde periode hoefden alleen Gent en Charleroi minder vaak te vissen.

  Het contrast met de periode onder de vorige coach Jordi Condom is gigantisch: 39 tegentreffers in 14 duels.

  Als we onder de motorkap kijken, dan komt de ploeg van Makélélé er in verdedigend opzicht nog altijd goed uit. Op basis van de kwaliteit van de kansen van de tegenstander had Eupen onder Condom gemiddeld 1,8 tegengoals per duel kunnen verwachten, met Makélélé is dat gedaald naar 1,2.

  Eupen geeft dus veel minder grote kansen weg dan eerder dit seizoen. Aanvallend is het aantal "verwachte doelpunten" echter ook achteruit gegaan, wellicht het gevolg van "het parkeren van de bus".

  tegengoals tot 17 november
   teammatchentegengoals
  12KV Kortrijk1422
  13Moeskroen1424
   KV Mechelen1424
  15Zulte Waregem1426
  16Eupen1439
  tegengoals sinds 17 november
   teammatchentegengoals
  1AA Gent115
  2Charleroi119
  3Eupen1110
   Antwerp1110
  5RC Genk1114
   KV Oostende1114
   Standard1114
   KV Kortrijk1114
  Eupen in 2017-2018
  trainerverwachte goals/matchverwachte tegengoals/match
  Condom1,21,8
  Makélélé0,81,2