• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings is klaar om te oogsten: "Alles gaat volledig volgens plan"

  Swings neemt in Pyeonchang deel aan zijn tweede Winterspelen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Swings neemt in Pyeonchang deel aan zijn tweede Winterspelen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Schaatser Bart Swings komt in Pyeonchang in drie disciplines in actie. Vooral in de massastart liggen kansen voor onze landgenoot. "Maar ook op de andere afstanden zou ik me niet afschrijven", blikt hij vooruit.

  "Alles gaat volledig volgens plan. Dat is heel tof"

  Swings werd in Sotsji vierde op de 5.000m. Op die afstand komt de Belg zondag een eerste keer in actie in Pyeongchang. "Daar begin ik graag mee", klinkt het bij Sporza-reporter Marc Willems. "Die afstand is voor mij altijd het begin van een kampioenschap en dat ben ik zo gewoon."

  "De 5.000m zal een eerste maatstaf zijn en dan zal ik weten waar ik sta. Vorig jaar schaatste ik 6'17" op deze baan, maar toen had ik niet mijn allerbeste seizoen. 6'11" was uiteindelijk goed voor brons en dat ga ik dus zeker proberen. Ik ga alles geven van bij de start. Het is nu niet het moment om rustiger te beginnen."

  Hoe is de kwaliteit van het ijs in Pyeonchang? "Het ijs ligt er super goed bij. Dat was vorig jaar (op het testevenement, red) ook het geval. Het is een snelle piste en die zal ook heel snelle tijden opleveren. Daar ben ik blij mee. Ik ben iemand die houdt van ijs dat goed doorglijdt en veel snelheid maakt. Vooral voor mijn rechte stukken is dat belangrijk."

  "Op de 5.000m en de 10.000m kunnen de tijden in de buurt komen van de tijden in Salt Lake City en Calgary (hooglandbanen, red). Dat was vorig jaar ook al het geval en ik denk dat de meeste jongens opnieuw naar die tijden kunnen gaan. Op de andere afstanden zal het niet lukken denk ik", aldus Swings die ondertussen goed is aangepast.

  "Het is heel aangenaam in het olympisch dorp. Ik ben de jetlag goed doorgekomen en dat is belangrijk voor mij. Alles gaat volledig volgens plan. Dat is heel tof."

  Programma/uitslagen Bart Swings
  nummerdaguitslaglink
  5.000 meterzondag 11 februari6e verslag 
  1.500 meterdinsdag 13 februari6everslag
  10.000 meterdonderdag 15 februari8e verslag 
  massastartzaterdag 24 februari2e verslag 

  "Er was in Sotsji misschien wel meer druk"

  In Sotsji werd veel van Swings verwacht, nu liggen de verwachtingen iets lager. Is de druk ook minder? "Er was in Sotsji misschien wel meer druk. Ik werd toen getipt als medaillekandidaat en de tegenstand verwachtte veel van mij."

  "Nu zit ik in een underdogpositie. Dat maakt mij niet zoveel uit. Meer dan technisch en tactisch goed schaatsen kan ik ook niet doen. Als dat lukt, dan is er heel veel mogelijk."

  "Te veel nadenken is niet goed. Ik heb vier jaar hard gewerkt om hier zo goed mogelijk te zijn. Als eruit komt wat ik zou willen, dan weet ik dat ik heel goed kan zijn. Ik heb enkel mijn eigen resultaten onder controle, we zien dan wel wat de rest van het veld doet."

  Op de massastart liggen misschien wel de meeste kansen voor Swings. Denkt onze landgenoot er ook zo over? "Theoretisch gezien is het logisch dat er in de massastart het meeste van mijn verwacht wordt. Ik heb op die afstand al de meeste medailles gepakt en zelfs al eens gewonnen."

  "Maar ik zou me ook niet afschrijven voor die andere wedstrijden. Op de Spelen kan veel gebeuren. Als ik mijn allerbeste wedstrijden kan schaatsen, dan doe ik zeker mee voor de podiumplaatsen op die afstanden."

  Swings bij Sporza-reporter Marc Willems:

  Video player inladen ...

  "Ik volg de openingsceremonie wel lekker warm binnen"

  Zoek straks niet naar Swings tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen. "Het is een serieuze verplaatsing en ik weet van mezelf dat ik nerveus zal worden als er dingen mislopen. Ik volg het wel lekker warm binnen."

  "In Sotsji heb ik de opening ook gemist omdat ik een dag later wedstrijd had, maar toen mocht ik wel de vlag dragen tijdens de sluiting. Dat was een heel speciaal moment, ook omdat ik toen heel tevreden was over mijn Spelen. Ik hoop dat ik hier op dezelfde manier kan afsluiten."