• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russische atleten vangen bot bij Internationaal Sporttribunaal

  De Koreaanse Rus Viktor An (m) kan zijn olympische titels niet verdedigen.

  Er is een einde aan gekomen aan de soap rond de Russische olympiërs. Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft het beroep van 47 atleten en coaches afgewezen. Zij mogen niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen, die vandaag van start gaan in Zuid-Korea.

  45 Russische atleten en 2 coaches waren naar het TAS getrokken om de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan te vechten. Ze wilden alsnog naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

  Die vlieger gaat niet op. Het TAS had eerder de levenslange schorsing van de atleten vernietigd, maar het oordeelt nu dat het IOC niet verplicht is om hen toe te laten tot de Winterspelen. De Russen waren uitgesloten na het dopingschandaal van vier jaar geleden in eigen land.

  Olympische Atleten uit Rusland (OAR)

  De bekendste atleet die bot ving bij het TAS is de Zuid-Koreaanse Rus Viktor An. In Sotsji was hij goed voor 4 medailles: drie gouden en een bronzen.

  Ook biatleet Anton Sjipoelin, langlaufer Sergej Oestjoegov en schaatsster Olga Fatkoelina zijn er de volgende dagen niet bij in Pyeongchang.

  Zo blijft de Russische delegatie in Pyeongchang beperkt tot 169 atleten. Zij nemen deel als Olympische Atleten uit Rusland (OAR).

  "Onbegrijpelijk"

  Rusland reageert teleurgesteld. Vicepremier Vitali Moetko laat via het persagentschap Interfax weten dat hij de uitspraak van het TAS niet begrijpt. Volgens hem stond het Internationaal Sporttribunaal "onder druk" om het beroep te verwerpen.

  Moetko werd zelf levenslang geschorst door het IOC. Volgens het McLaren-rapport was de voormalige minister van Sport een van de verantwoordelijken voor het staatsgeleide dopingsysteem in Rusland.