• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kunstschaatsen in Pyeongchang: Jorik en Loena, Pierre en Micheline

  Jorik en Loena Hendrickx verdedigen de Belgische eer.

  Wist u dat kunstschaatsen in het begin van de 20e eeuw op het olympische zomerprogramma stond? En dat België precies 70 jaar geleden goud sprokkelde in het paarrijden?

  Kunstschaatsen in Pyeongchang in een notendop

  • 5 competities: mannen en vrouwen (individueel), paren, landen en ijsdansen
  • 2 Belgische deelnemers, met broer en zus Jorik en Loena Hendrickx
  • Ryom Tae Ok en Kim Ju Sik zijn de Noord-Koreaanse deelnemers. Ze schonken hun land vorige maand een eerste medaille in de geschiedenis op een ISU-wedstrijd.

  Eerst op de Zomerspelen, daarna de Winterspelen

  Kunstschaatsen stond in 1908 een eerste keer op het olympische programma, weliswaar tijdens de Zomerspelen. Sinds 1924 is de sport opgenomen in de echte Winterspelen. Het kunstschaatsen in Pyeongchang krijgt zijn beslag in de gloednieuwe Gangneung Ice Arena. Daar kunnen 12.000 mensen binnen.

  Op de Winterspelen telt het kunstschaatsen individuele en groepscompetities. De mannen en vrouwen rijden apart en alleen, in het paarrijden vormen een man en een vrouw een team. Synchroon bewegen is daarbij zeer belangrijk. U kent deze discipline ongetwijfeld ook van de "lifts" en worpen, waarbij de man de vrouw in de lucht gooit.

  Het ijsdansen bestaat ook uit een man en een vrouw, maar beiden mogen elkaar niet langer dan 5 seconden loslaten en er wordt niet in gesprongen. Tot slot is er ook een landencompetitie, waarin de 4 disciplines ook nog eens aan bod komen.

  Belgische broer en zus

  Jorik en Loena Hendrickx nemen deel aan de individuele competitie. Die bestaat uit een korte en een vrije kür. De korte kür bevat een aantal verplichte elementen die elke deelnemer moet uitvoeren. De beste 24 van de 30 deelnemers stoten door naar de vrije kür. Die oefening mogen de schaatsers - zoals het woord het zegt - volledig vrij invullen. Na afloop worden de punten van beide küren opgeteld.

  Jorik Hendrickx, 16e op de vorige Winterspelen in Sotsji en 10e op het EK 2018, mikt in Pyeongchang op een top 12-plaats. Loena Hendrickx verraste vriend en vijand enkele weken geleden met haar 5e plaats op het EK, maar ze is nog jong (18) en het zijn pas haar eerste Winterspelen. Het is dus af te wachten hoe ze onder die druk kan presteren.

  Eigenlijk komt er nog een derde Belg aan de start in het kunstschaatsen, want de 25-jarige Bruggeling Ruben Blommaert neemt samen met Annika Hocke onder de Duitse vlag deel aan het paarrijden. De twee vormen nog maar sinds een jaar een duo, maar hebben al enkele mooie prijzen in de wacht gesleept.

  Jorik Hendrickx op Instagram:

  Ruben Blommaert op Instagram:

  Belgisch goud in 1948

  In een ver verleden is België olympisch kampioen geworden in het paarrijden. In 1948, in Sankt Moritz (Zwi), schaatsten Micheline Lannoy en Pierre Baugniet (foto hieronder tijdens een receptie na de Spelen met een glas in hun hand) naar een gouden medaille.

  programma kunstschaatsen
  vri 9/02landen2u-5.30u
   korte kür mannen 
   korte kür paren 
  zon 11/02landen2u-6.40u
   korte ijsdans 
   korte kür vrouwen 
   vrije kür paren 
  maa 12/02landen2u-5.25u
   vrije kür mannen 
   vrije kür vrouwen 
   vrije ijsdans 
  woe 14/02korte kür paren2u-5.35u
  don 15/02vrije kür paren2.30u-5.55u
  vri 16/02korte kür mannen (J.Hendrickx)2u-6.30u
  zat 17/02vrije kür mannen (J.Hendrickx)2u-6.25u
  maa 19/02ijsdansen, korte dans2u-5.45u
  din 20/02ijsdansen, vrije dans2u-5.45u
  woe 21/02kunstschaatsen, korte kür vrouwen (L.Hendrickx)2u-6.30u
  vri 23/02kunstschaatsen, vrije kür vrouwen (L.Hendrickx)2u-6.15u