• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jamaicaans bobsleeteam: "Cool Runnings heeft de weg geplaveid"

  Jazmine Fenlator-Victorian en Carrie Russell.

  Jamaica heeft alweer een bobsleeteam op de Winterspelen, dit keer in de tweemansbob bij de vrouwen. Jamaica en bobslee? Dat is Cool Runnings!

  Een Jamaicaans bobsleeteam op de Olympische Spelen, dan is de link met Cool Runnings snel gelegd. De komische film uit 1993 is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Jamaicaanse mannen die in 1988 naar de Winterspelen gingen.

  "Veel mensen hebben bobslee leren kennen door Cool Runnings", zegt Jazmine Fenlator-Victorian, de stuurvrouw van het huidige Jamaicaanse bobsleeteam. "Het team van 1988 heeft ervoor gezorgd dat bobslee populair geworden is."

  "Wij hebben veel respect voor wat zij toen gepresteerd hebben. Hun resultaten waren niet bijzonder, maar vergeet niet dat zij in minder dan 6 maanden zijn klaargestoomd om naar de Spelen te gaan. Zij hebben de weg geplaveid voor atleten zoals wij."

  De Jamaicaanse vrouwen hebben wel wat in hun mars. In december werden ze 7e in de Wereldbeker in Winterberg. "Het is belangrijk voor ons om te tonen dat ook Jamaicaase vrouwen kunnen presteren in een gevaarlijke en snelle sport. Dat we van een eiland komen waar het 30 graden is, speelt geen rol. Gisteren was het op de training -30."