Ga naar de inhoud

meest recent

Freestyleskiën in Pyeongchang: acrobatiek, snelheid en spektakel op twee latten

 vr 9 februari 2018 06:46
Freestyleskiën: spektakel gegarandeerd!
Wie van spektakel houdt moet in Pyeonchang in het Phoenix Snow Park zijn voor het freestyleskiën, een van de meest adembenemende sporten op de Winterspelen. Naar Belgen moet je in de deelnemerslijsten niet zoeken. De specialisten vind je in de VS en Canada.

Freestyleskiën in Pyeongchang in een notendop

  • 5 titels bij mannen en vrouwen: moguls, aerials, skicross, halfpipe en slopestyle
  • Bijna elke dag staat er een competitie op het programma
  • De Canadees Mikael Kingsbury lijkt een zekerheid voor goud in moguls, in de aerials is het uitkijken naar de Wit-Rus Anton Koesjnir

5 disciplines: acrobatiek en spektakel

Freestyleskiën is eigenlijk een verzamelnaam voor vijf verschillende competities op de Winterspelen: moguls, aerials, skicross, halfpipe en slopestyle. Ze hebben een ding gemeenschappelijk: allemaal staan ze garant voor spektakel.

In 1988 stond de sport voor het eerst op het programma als demonstratiesport. Vier jaar later in Albertville was moguls de eerste discipline waarin het om de medailles ging. Aerials volgde twee jaar later. Skicross kwam er bij in 2010 en de halfpipe en de slopestyle staan pas sinds Sotsji 2014 op het olympische programma.

Halfpipe en slopestyle zijn te vergelijken met dezelfde disciplines in het snowboarden. Bij slopestyle krijgen de deelnemers twee runs op een parcours met rails, boxen en jumps. De hoogste score telt. In de halfpipe krijgen de skiërs punten op 100 van de wedstrijdjury. De moeilijkheidsgraad, de techniek en de stijl van de sprongen zijn essentieel.

Ook bij de aerials gaat het om halsbrekende stunts. Vanaf een vrijwel rechtopstaande schans worden de skiërs tot wel zes meter in de lucht gekatapulteerd. Tijdens hun vlucht proberen ze zoveel mogelijk rotaties en schroeven te combineren. En daarna uiteraard perfect te landen.

Bij skicross en moguls speelt ook de snelheid een rol. In de skicross nemen vier skiërs het rechtstreeks tegen elkaar op in een soort hindernissenrace. Wie als eerste over de meet komt, wint. In de moguls bedwingen de skiërs individueel een bobbelpiste van 250 meter waarop ook twee kleine schansen staan.

De onoverwinnelijke Kingsbury en de onmogelijke jump

In sommige disciplines lijkt de winnaar al op voorhand zo goed als vast te staan. Zo is de Amerikaanse Jaelin Kauf de favoriete voor de moguls bij de vrouwen. Al zal ze concurrentie krijgen van de Australische Britteny Cox. De Zweedse Sandra Naeslund doet dan weer een gooi naar goud op de skicross.

In de aerials bij de mannen is de Wit-Rus Anton Koesjnir de titelverdediger. Hij voerde in Sotsji een ongelooflijke trick uit: een drievoudige salto met 5 rotaties. David Morris, de zilveren medaille van vier jaar geleden, is ondertussen 33 jaar, maar de Australiër weet dat ook hij minstens die trick zal moeten doen om kans te maken op het goud. Voor een goed begrip: dat is nog maar heel weinig skiërs gelukt in competitie.

Op trainingskamp in Finland deed Morris een poging. "Ik stond bovenaan en had een zenuwinzinking", vertelde hij. "Ik barstte bijna in tranen uit en vroeg me af of het dit wel waard was. Maar uiteindelijk heb ik het gedaan. In minder dan drie seconden was het voorbij. Dit is een trick waar je een medaille mee wint." Benieuwd wie van de mannen op zijn pootjes terechtkomt.

Een andere zekerheid voor de medailles is de Canadees Mikael Kingsbury. Hij is amper 25 maar hij heeft de moguls de voorbije vier jaar gedomineerd en heeft al zes opeenvolgende Wereldbekers op zijn naam staan. Hij won ook zilver in Sotsji. Zijn voornaamste uitdager lijkt Matt Graham uit Australië te worden.

Ook bij de vrouwen heeft Canada een grote medaillekans op de moguls. Daar rekenen ze op de zusjes Justin en Chloe Dufour-Lapointe.

De Verenigde Staten en Canada zijn klaar om medailles te oogsten

Tot nu toe voeren de Verenigde Staten de medaillestand aan in het freestyleskiën. Ze hebben er 21: 8 keer goud, 7 keer zilver en 6 keer brons. Canada volgt met 18 medailles.

Die dominantie lijkt dit jaar niet doorbroken te zullen worden. Volgens de voorspellingen maakt de VS opnieuw kans op zo'n 6 medailles, Canada mag hopen op vijf keer eremetaal. Ook Zweden, Wit-Rusland, China, Noorwegen, Frankrijk, Australië en Zwitserland willen met een of meerdere medailles weer naar huis.

Programma freestyleskiën
vri 09/02Kwalificaties moguls (mannen en vrouwen)
zon 11/02Finale moguls vrouwen
maa 12/02Finale moguls mannen
don 15/02Kwalificaties aerials vrouwen
vri 16/02Finale aerials vrouwen
zat 17/02kwalificaties aerials mannen en slopestyle vrouwen
zon 18/02slopestyle mannen en finale aerials mannen
maa 19/02kwalificaties halfpipe vrouwen
din 20/02finale halfpipe vrouwen en kwalificaties halfpipe mannen
woe 21/02skicross mannen
don 22/02finale halfpipe mannen
vri 23/02skicross vrouwen