• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Club Brugge wordt vervolgd voor racistische spreekkoren

  Francis N'Ganga was het slachtoffer van racisme in Brugge.

  Het parket van de KBVB roept Club Brugge op het matje voor de oerwoudgeluiden waarop Charleroi-speler Francis N'Ganga werd getrakteerd. Over de feiten die in de bekermatch tegen Standard gebeurden, moet het Bondsparket zich nog buigen.

  Volgende week vrijdag wordt een delegatie van Club Brugge verwacht bij de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Die is bevoegd voor spreekkoren.

  De feiten deden zich voor in de match tegen Charleroi. Enkele fans van Club Brugge slingerden oerwoudgeluiden naar het hoofd van Francis N'Ganga. Scheidsrechter Wim Smet nam het incident op zijn verslag, hij zal ook komen getuigen op de bond.

  Club riskeert niet alleen een fikse boete, maar ook een wedstrijd achter gesloten deuren, al dan niet met uitstel.

  Ook in de bekermatch tegen Standard lieten de supporters van Club Brugge zich van hun mindere kant zien. Ze gooiden projectielen op het veld en viseerden Paul-José Mpoku met racistische uitlatingen. Het Bondsparket buigt zich volgende week over dit dossier en zal later deze zaak mogelijk aanhangig maken.

  KBVB-voorzitter: "Hier moet een einde aan komen"

  Intussen veroordelen de KBVB en de Pro League in een statement de racistische gezangen. Ze slaan de handen in elkaar in de zoektocht naar oplossingen.

  "Ook al is het een fenomeen dat in heel Europa moeilijk te bekampen is, racisme op de voetbalvelden is onaanvaardbaar. Het druist in tegen onze waarden en ik zal er als voorzitter persoonlijk op toezien dat we oplossingen vinden. Hier moet een einde aan komen", zegt Gérard Linard, voorzitter van de KBVB.

  "Een boete opleggen is voorlopig geen efficiënte maatregel gebleken", zegt Pierre François van de Pro League. Het management van de Pro League werkt aan een reeks maatregelen die toegevoegd zouden kunnen worden aan het interne reglement. Op 20 februari zal de Raad van Bestuur zich daarover uitspreken.