• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Het wordt genieten. Shorttrack is een volkssport in Zuid-Korea"

  Jens Almey (20) is aan zijn allereerste Spelen toe.

  Morgen is het al meteen D-day voor de Belgische shorttrackers. Dan rijden Jens Almey en Ward Pétré hun Olympische Spelen. "Als de jongens hier de halve finales halen, mogen we tevreden zijn", vindt coach en oud-shorttracker Pieter Gysel.

  Almey: "Ik verkeer in bloedvorm"

  Zaterdag om 11u rijden Jens Almey (20) en Ward Pétré (21) de belangrijkste wedstrijd in hun prille carrière. Ze staan allebei aan de start van de 1.500 meter.

  "Het is fantastisch om hier te staan. Ik besef het nog niet goed", vertelt Almey voor onze microfoon. "Ik ben er klaar voor. Op de trainingen heb ik laten zien dat ik in bloedvorm verkeer. Hopelijk kan ik dat ook in de wedstrijd laten zien."

  "Ik rijd graag aanvallend, maar hier zal ik het anders moeten aanpakken. Anders word ik overklast door de ervaren shorttrackers. Nu zal ik afwachtend moeten schaatsen. Zij moeten het werk opknappen en in de laatste ronde is het aan mij om toe te slaan."

  "Een halve finale ligt binnen mijn mogelijkheden. Op weg naar Pyeongchang is me dat twee keer gelukt. Het wordt sowieso genieten. Shorttrack is een volkssport in Zuid-Korea. We schaatsen in een bomvolle ijsarena met enthousiaste toeschouwers."

  Video player inladen ...

  Pétré: "Sta te popelen"

  Voor Jens Almey en Ward Pétré zijn het hun allereerste Spelen. "We beleven hier onze kinderdroom", glundert Pétré. "Ik sta te popelen om te schaatsen. Ik heb er veel zin in. De omstandigheden liggen me en het ijs bevalt me."

  "De voorbereiding is goed verlopen. Op het Europees kampioenschap ben ik op de 9e plaats geëindigd. Ik verkeer in mijn beste vorm ooit."

  "Op de Olympische Spelen zal die 9e plaats misschien te hoog gegrepen zijn. Ik wil gewoon een goede rit rijden. Dan kan ik tevreden naar huis."

  "Ik ga me smijten voor de halve finales. En als ik op mijn waarde geklopt ben, zal ik daar tevreden mee zijn."

  Video player inladen ...

  Coach: "Halve finales"

  Pieter Gysel was tot nu toe de laatste Belgische shorttracker op de Spelen. Acht jaar geleden werd hij negende op de 1.500 meter.

  "Tijdens een olympisch seizoen schiet het niveau de lucht in", weet de coach. "Als de jongens hier de halve finales halen, mogen we tevreden zijn. Een B-finale zou ronduit schitterend zijn."

  Video player inladen ...