• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Onze reporters in PyeongChang: "Koreanen zijn zo beleefd"

  Stefaan Lammens en Marc Willems brengen u het nieuws vanuit Zuid-Korea.

  Stefaan Lammens en Marc Willems brengen verslag uit vanuit Zuid-Korea. Twee dingen zijn hen meteen opgevallen in en rond Pyeongchang: de koude en de vriendelijke mensen.

  "Thermisch ondergoed, een jeans en een skibroek"

  Hoe hebben jullie je voorbereid?

  Marc Willems: "Op Olympische Spelen kan je je nooit écht voorbereiden. Inhoudelijk uiteraard wel, maar wat er tijdens die 3 weken op je afkomt, weet je nooit. Op dag 1 stap je in een rollercoaster die pas stopt na de sluitingsceremonie."

  Stefaan Lammens: "Ik heb veel warme kleding bij. Deze week ben ik al eens een dagje in de bergen geweest voor de bobsleevrouwen en skeletoni Kim Meylemans. Boven mijn thermisch ondergoed had ik nog een jeansbroek én een skibroek aan, plus een dikke trui, een dikke vest en een muts. Ik kan je verzekeren dat dat goed van pas komt bij ongeveer -15 mét ijzige wind."

  Willems: "Ik heb ongeveer al mijn warme kleren in mijn koffer gestopt. Ik heb gemerkt dat ik die nodig zal hebben, al kan ik me nog niet inbeelden wat het gaat worden als je 2 uur in de interviewzone van het bobsleeën staat bij een temperatuur van -17° Celsius, met daarbovenop nog een snijdende wind.  Dat zien en voelen we dan weer wel."

  Video player inladen ...

  "Zo vriendelijk en zo beleefd"

  Wat zijn jullie eerste indrukken van Zuid-Korea?

  Stefaan Lammens: "Het leuke aan de Spelen is dat je in een volledig andere omgeving en cultuur terechtkomt. Hoewel de Zuid-Koreanen niet al te best Engels spreken, doen ze hun uiterste best om in alles hulpvaardig te zijn. Zo vriendelijk en zo beleefd."

  Marc Willems: "Ik hoop ook dat de beleving "olympisch" is. Ik had het geluk in 2010 in Vancouver te zijn en daar was de Canadese sfeer fantastisch (ondanks het warme weer). Hier zal het alvast winters zijn. Hopelijk is er ook sfeer bij de wedstrijden, want blijkbaar loopt de ticketverkoop niet zo vlot."

  Lammens: "Het is een eergevoelig volk. Zuid-Korea wil absoluut niet dat er iets verkeerd gaat. Het moet "af" zijn."

  "Shorttrack, wat een adrenaline!"

  Naar welke sporten kijken jullie uit?

  Marc Willems: "Shorttrack. Een sport waarover ik vroeger dacht dat er een grote geluksfactor mee gemoeid was, maar op de Spelen van Vancouver in 2010 heb ik shorttrack in de schaatshal kunnen meemaken. Ik was onmiddellijk verkocht. Wat een adrenaline!"

  Stefaan Lammens: "Ik gaf toen ‘s nachts commentaar vanuit Brussel. Ik weet nog dat ik door de intensiteit van die sport enorm meeleefde. Dat was vlammen."

  Willems: "Bovendien is shorttrack in Zuid-Korea razend populair, dat kan dus wat worden."

  Lammens: "Snowboarden en freestyleskiën zien er al spectaculair uit op televisie, maar ter plaatse zijn die sporten naar verluidt nog spectaculairder. Dat wil ik wel eens van dichtbij beleven."

  Willems: "Er zijn veel atleten waar ik naar benieuwd ben. Pakt Sven Kramer eindelijk olympisch goud op de 10 kilometer? Wat doet Lindsey Vonn in het skiën? En hoe goed is de levende legende in het snowboarden Shaun White nog op zijn 4e Winterspelen?"

  "Spontane Kim kan verrassen"

  Welke Belgen presteren?

  Marc Willems: "Ik verwacht geen Belgische medailles, maar ik laat me graag verrassen. Dan denk ik aan Seppe Smits, Bart Swings, de Belgische bobslee met Elfje Willemsen en wie weet Kim Meylemans in het skeleton."

  Stefaan Lammens: "Ik durf voorzichtig een medaille te plakken op snowboarder Seppe Smits. Na zijn goud op het WK vond hij dat zijn prestatie niet mocht worden overroepen, omdat niet al zijn concurrenten er waren, maar als wereldkampioen slopestyle ben je altijd een medaillekandidaat."

  Willems: "Als Smits perfecte runs kan boarden, zal hij niet ver van de medailles landen. Idem voor snelschaatser Bart Swings in de massastart."

  Lammens: "Kim Meylemans gleed vorig jaar naar een vijfde plaats op het WK. Ze vertelde me dat het even goed een 12e had kunnen zijn. In zo’n kort tijdsbestek moet alles perfect verlopen. Als dat zo ook is en het geluk aan haar kant staat, dan kan spontane Kim misschien wel voor dé verrassing zorgen."

  De Olympische Winterspelen gaan morgen van start. Om 12u kunt u op Canvas naar de openingsceremonie kijken.