• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gerecht onthult enorme buit aan doping in onderzoek naar dood Rumsas

  Doping bij de ploeg van Linas Rumsas.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  In Italië loopt er een onderzoek naar het plotse overlijden van wielrenner Linas Rumsas, de 21-jarige zoon van ex-prof Raimondas. Speurders troffen onder meer groeihormonen en epo aan bij de amateurploeg waarvoor de jonge Rumsas reed.

  "Ploegbaas pushte renners om epo te gebruiken"

  Door een hartaanval overleed Linas Rumsas vorig jaar op 21-jarige leeftijd. Maar de politie vermoedde meteen dat er meer aan de hand was met de jongste zoon van ex-dopingzondaar Raimondas Rumsas.

  “Linas Rumsas zette tijdens de maanden voor zijn dood betere resultaten neer dan ooit tevoren. En dat in lastige wedstrijden", meldt de politie vandaag op een persconferentie. "Daarom vermoeden we dat zijn overlijden het gevolg is van verboden middelen."

  Dat vermoeden is ook gebaseerd op de enorme lading dopingproducten die speurders gevonden hebben bij Altopack, de Italiaanse amateurploeg waarvoor Linas Rumsas uitkwam.

  "Uit onderzoek blijkt dat er een dopingsysteem was binnen die ploeg", verklaart de politie. "Ploegbaas Luca Franceschi haalde de meest beloftevolle renners binnen en heeft hen gepusht om doping zoals epo te gebruiken die hij de renners zelf verschafte."

  Raimondas Rumsas en Raimondas Junior beiden betrapt

  Naast epo troffen de onderzoekers bij de Italiaanse amateurploeg nog heel wat doping aan, zoals groeihormonen.

  De politie arresteerde door die onthullingen 6 personen, waaronder de ploegbaas zelf, een ex-ploegleider, een apotheker en een voormalige trainer van de ploeg.

  Voor de familie Rumsas is dit het zoveelste dopingverhaal. Zelf testte Raimondas Rumsas positief op epo in de Giro van 2003. Een jaar daarvoor werd zijn vrouw Edita betrapt in een wagen boordevol dopingproducten daags na de Tour waarin Rumsas 3e was geëindigd (foto).

  En 2 weken geleden kreeg zijn andere zoon Raimondas Rumsas Junior een schorsing van 4 jaar, nadat hij positief getest had op groeihormonen.