• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Curling in Pyeongchang: "petanque on ice" nu ook voor gemengde teams

  Wie doet Canada iets?

  Canada domineert al een aantal jaar het curling op de Olympische Spelen, maar door een wissel van de wacht krijgt het in Pyeongchang wellicht meer tegenstand.

  Curling in Pyeongchang in een notendop

  •  Titels voor mannen, vrouwen en gemengde landenteams (nieuw)
  • Canada is de heersende macht, concurrentie komt uit Scandinavië en Zwitserland

  3e olympische titel op het spel

  Curling was al een paar keer demonstratiesport op het olympische programma en een enkele keer ook een officieel onderdeel, maar pas vanaf de Spelen in Nagano (1998) werd de sport in de armen gesloten door het IOC.

  Curling is vergelijkbaar met het in onze contreien bekendere petanque. Twee teams nemen het tegen elkaar op om de steen met hun kleur (rood of geel) zo centraal mogelijk in het huis te krijgen.

  De skip lanceert de stenen over de ijsbaan en bepaalt ook de strategie. Zijn medespelers proberen met veegborstels de snelheid van de steen te beïnvloeden.

  Per steen die je dichter bij het midden van het huis hebt dan je tegenstander krijg je een punt. Een match telt 10 spelletjes of ends.

  Nieuw in Pyeongchang is dat er naast titels voor de mannen en de vrouwen nu ook een competitie is voor gemengde landenteams.

  Wie doet Canada wat?

  4 jaar geleden zorgde Canada voor een dubbelslag met de titel bij de mannen en de vrouwen. Ook nu zijn ze weer de te kloppen natie, al nam de skip bij zowel de mannen als de vrouwen wel afscheid.

  Bij de vrouwen waren er bij de opvolging wat groeipijnen, waardoor plots Zwitserland het toonaangevende land werd. Maar op het laatste WK was het toch weer Canada dat met de titel ging lopen, ook bij de mannen.

  Bij de mannen komt de concurrentie wellicht uit de Scandinavische hoek, met Noorwegen, Zweden en Denemarken. Denemarken haalde zijn enige olympische wintersportmedaille overigens in het curling.

  Programma curling
  8/2 - 11/2groepsfase gemengd
  12/2halve finales gemengd
  13/2finale gemengd
  14/2 - 21/2groepsfase vrouwen
  14/2 - 21/2 groepsfase mannen 
  22/2 halve finales mannen 
  23/2 halve finales vrouwen 
  23/2 match voor brons mannen 
  24/2finale mannen
  24/2match voor brons vrouwen
  25/2finale vrouwen