• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Boonen: "Wil nog eens Belgisch kampioen worden, maar nu met de auto"

  Boonen (r) vormt een team met Kumpen (l) en Longin (m).

  Na een lange carrière op de fiets begint Tom Boonen voor het eerst met andere sportieve ambities aan het jaar. Boonen vormt een raceteam met ervaren rotten Anthony Kumpen en Bert Longin en legt de lat meteen hoog: met een Porsche 911 wil hij de nationale titel veroveren in de Belcar. “Racen zit in mijn bloed”, vertelt hij aan Sporza.

  Tom Boonen mag de fiets dan wel aan de haak gehangen hebben, hij oogt nog altijd bijzonder scherp. "Ik denk dat ik hooguit 3 kilogram bijgekomen ben, en dat zijn dan nog vooral spieren. Tegenwoordig zit ik drie keer per week in de fitness", zegt Boonen. En in een race-auto zit hij dus ook. "Ik heb vorig jaar al heel wat races gereden, en dat was een goeie leerschool. Nu kan ik niet wachten om er weer aan te beginnen."

  Boonen zal dit jaar twee competities rijden: het Europese Nascar-kampioenschap en het Belgische kampioenschap, de Belcar. "Ik ben er een halfjaar mee bezig geweest om alles in elkaar te puzzelen. Vroeger werd alles voor mij gedaan, maar nu moet ik het zelf doen. Ik ben er best trots op dat we het nu eindelijk rond gekregen hebben."

  "Net als het wielrennen is de autosport mijn passie. Ik zie mezelf dit nog 15 of misschien zelfs 20 jaar doen. De beste van de wereld worden zoals in de koers hoeft niet meer, maar het is wel een heel mooie hobby en misschien kunnen we nog mooie prijzen wegkapen. Een titel komt nooit op bestelling, maar ik wil wel heel graag het Belgisch kampioenschap winnen. Ik denk dat alles aanwezig is om het dit jaar al te proberen samen met Anthony Kumpen en Bert Longin."

  "Sommigen houden van postzegels, ik van auto's"

  Kumpen en Longin kennen het klappen van de zweep: ze zijn samen goed voor 15 Belgische titels. "We hebben er Tom niet zomaar bijgenomen", zegt Kumpen. "Het klikt goed en Tom is ook een goede rijder. Je moet mij niet vragen om met een fiets een gevaarlijke afdaling te doen, maar Boonen weet wel al hoe hij met de auto een moeilijke bocht moet nemen. Hij leert echt snel bij."

  "Mijn talent om met een auto te racen is meer dan oké", vult Boonen aan. "Racen zit gewoon in mijn bloed. Of het nu met een fiets is, op skilatten of met een auto. Als kind hield ik er ook al van om te sleutelen aan een fiets of iets anders, dus ook de technische kant van de sport boeit me heel erg. Er is niks mooiers dan gepassioneerd zijn door iets. Sommige mensen houden van postzegels verzamelen, bij mij draait het nu allemaal om de auto."

  Wat geeft Boonen nu de grootste kick: met overschot in de benen de Taaienberg opknallen of vol gas een moeilijke bocht nemen op Francorchamps? "Het valt niet te vergelijken", zegt hij. "Als je vol kunt doorgaan op de Taaienberg tussen een massa volk, dan is dat echt kicken en voel je de adrenaline. In de autosport is dat anders: de adrenaline komt meestal als je aan het wachten bent in de pits om het stuur over te nemen van je teamgenoot. Het is dus een beetje de omgekeerde wereld."

  Boonen moet rijden op dag van Roubaix: "Dat is zuur"

  De eerste manche van de Belcar wordt gereden in het weekend van 7 en 8 april. Toevallig ook het weekend van… Parijs-Roubaix. "Dat is wel een beetje zuur", geeft Boonen toe.

  "Ik was graag aanwezig geweest tijdens Parijs-Roubaix. Maar de kalender is wat hij is en daar kan ik niks aan veranderen. Sowieso zal ik tijdens de race wel proberen om tussendoor wat televisie te kijken."