• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Amerikanen tossen wie vlag mag dragen, zwarte schaatser Davis misnoegd

  Shani Davis (links): "Ik kan wel wachten tot 2022."

  Rodelaarster Erin Hamlin zal morgen de Amerikaanse vlag mogen dragen bij de openingsceremonie. Shani Davis, voor wie het muntje letterlijk de verkeerde kant op rolde, reageert ontstemd. Davis vindt het een gemiste kans om een zwarte atleet als uithangbord te kiezen.

  Erin Hamlin en Shani Davis waren 2 van de 8 kandidaten om de Stars 'n Stripes te mogen dragen bij de openingsceremonie van de Winterspelen. De stemming tussen de 2 favorieten eindigde op 4-4 en dus besloot de commissie om een munt op te werpen om de vlaggendrager aan te wijzen.

  Hamlin, de regerende wereldkampioene in het rodelen, had het geluk aan haar zijde. Op Twitter reageerde Shani Davis, goed voor 2x goud en 2x zilver op de 1.000m en 1.500m, teleurgesteld.

  "Ik ben een Amerikaan. In 2010 werd ik de eerste Amerikaan die zijn titel op de 1.000 meter kon verlengen. Team USA besloot schandelijk om een munt op te werpen. Geen probleem. Ik kan wel wachten tot 2022", laat de 35-jarige Davis weten. Met de hashtag BlackHistoryMonth2018 hint hij bovendien op racisme bij de beslissing.