• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Winterspelen grijpen terug naar oude dopingflesjes

  Het WADA besliste om de nieuwe flesjes te weren.

  De fabrikant van de flesjes waarin de urine- en bloedmonsters van de dopingcontroles bewaard worden, heeft voor de Spelen in Pyeongchang een nieuwe lading oude modellen geproduceerd. Het WADA besloot vorige week de nieuwe flesjes te weren, nadat de Duitse tv-zender ARD aangetoond had dat ze manipuleerbaar waren.

  De ARD toonde dat de nieuwe flesjes met de hand konden geopend worden zodra ze bevroren waren. Het bedrijf Berlinger had het nieuwe model ontworpen, nadat er bij de Spelen van 2014 in Sotsji met de stalen van de Russen geknoeid was. Verzegelde flesjes konden geopend en gesloten worden.

  De verzegeling van de nieuwe flesjes bleek volgens Duitse laboranten in Keulen evenwel eveneens te kraken.

  Berlinger heeft nu als vervanging 4.500 dopingkits aangeleverd van het oude model. Die flesjes hebben wel een extra watermerk gekregen. Hoe de beveiliging eruitziet, is een bedrijfsgeheim. De eerste lading is reeds in Seoel, de tweede en derde lading komen donderdag aan.