• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vital Heynen verlaat Red Dragons en wordt bondscoach van wereldkampioen Polen

  Vital Heynen haalde met België de halve finales van het EK 2017.

  Vital Heynen is niet langer bondscoach van de Belgische volleybalmannen. De 48-jarige ambitieuze Belg kon de interesse van topvolleyballand Polen niet weigeren. Gisteren overtuigde hij de Poolse bondstop in een laatste gesprek, vandaag werd hij voorgesteld. Hij kreeg een contract tot de Spelen van 2020.

  Heynen is een man van successen. Als speler bij Maaseik, maar ook als coach. Zowel bij Maaseik, Duitsland, Ankara, Bydgoszcz, Tours, Friedrichshafen en België.

  De veeleisende trainer volgde in januari 2017 Dominique Baeyens op en gooide meteen hoge ogen: hij loodste België naar de 7e plaats in de World League, pakte de WK-kwalificatie en stuntte op het EK. 

  Op dat EK vorig jaar in Polen haalde Heynen met zijn Red Dragons de halve finales. Dat terwijl gastland Polen zich voor eigen volk blameerde en pas 10e werd. Daar liet Heynen zich opmerken en daar heeft hij vandaag zijn nieuwe job aan te danken. Hij kreeg de voorkeur op de Poolse ex-internationals Gruszka en Kowal.

  In Polen, dat in 2014 het WK in eigen land won, volgt Heynen de Italiaan Ferdinando De Georgi op. Na een lastige overgangsperiode met het inpassen van jongeren mikt Polen op de Spelen van Tokio 2020 op het allerhoogste. Misschien ziet Heynen daar België terug: ons land wou zich met hem ook graag voor Tokio plaatsen, maar zal dat nu met een andere coach moeten doen.

  Federatie: "Vertrek zal geen invloed hebben op prestaties Dragons"

  Bij de Belgische volleybalfederatie reageren ze ontgoocheld, maar ook gelaten. "We wilden Heynen heel graag houden, maar snappen dat hij voor een topvolleyballand als Polen kiest. zijn overstap is geen verrassing. Vorig jaar zat de Poolse bond al achter hem, maar toen koos hij voor ons."

  "Wij wilden graag verder gaan met Heynen en hoopten dat hij zijn contract tot de Olympische Spelen van 2020 zou uitdoen. Maar het is logisch dat hij zijn kans wil wagen bij een wereldtopper, dat is heel aantrekkelijk voor een coach."

  Een naam voor een opvolger is er nog niet. "We hebben nog geen contact gehad met een potentiële nieuwe bondscoach", klinkt het. "We gaan nu op zoek en zullen op het gepaste moment communiceren."

  "We geloven niet dat het vertrek van Heynen invloed zal hebben op de sportieve prestaties van de Red Dragons. Het is goed dat er nu al klaarheid is en de ploeg zal er de komende wedstrijden staan."

  Tweets: