• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Statistiekenbureau verlaagt Belgische prognose naar 2x brons

  Seppe Smits.

  Een aantal weken geleden heette het nog dat België - statistisch bekeken - goud en brons zou sprokkelen op de Winterspelen in Pyeongchang, nu is dat nog "maar" twee keer brons.

  Begin november voorspelde het sportstatistiekenbureau Gracenote dat snowboarder Seppe Smits goud zou pakken en Bart Swings op een bronzen medaille mocht rekenen in het snelschaatsen.

  Twee dagen voor de openingsceremonie in Pyeongchang heeft Gracenote de laatste versie van zijn virtuele medailletabel gepubliceerd. België is daarin terug te vinden op de 26e plaats met brons voor Smits en Swings. Die voorspelling is gebaseerd op de prestaties die de afgelopen maanden wereldwijd geleverd zijn in de bewuste sporten.

  Seppe Smits werd in maart 2017 in Spanje voor de tweede keer wereldkampioen in de slopestyle, een olympische discipline. Samen met Bart Swings kan hij in de voetsporen treden van Bart Veldkamp. De tot Belg genaturaliseerde Nederlandse schaatser werd in 1998 in Nagano derde op de 5.000 meter. Veldkamp zorgde voor het laatste Belgische eremetaal op de Winterspelen.

  Het klassement van Gracenote wordt aangevoerd door Noorwegen met 41 medailles (13x goud, 13x zilver, 15x brons). Daarna volgt Duitsland met 39 medailles, met een verbluffende bijdrage van Laura Dahlmeier. De biatlete zou voor zes gouden medailles zorgen. De Verenigde Staten (29 medailles) vervolledigen de top 3.

  Tweet van Gracenote: