Ga naar de inhoud

Deus ex machina: Decroix alsnog 22e Belg in Pyeongchang: "Viel bijna van mijn stoel"

 wo 7 februari 2018 16:40
Marjolein Decroix trok eind januari vergeefs naar de rechter.
Skiester Marjolein Decroix mag dan toch met België meedoen aan de Winterspelen. De internationale skifederatie (FIS) had nog een plaats voor België, Decroix kreeg die. Ze zal uitkomen in de slalom. Eind januari trok Decroix nog vergeefs naar de rechter, omdat ze naast de Belgische selectie viel.

De olympische droom van Decroix komt dus uit. De 25-jarige skiester was op 25 januari niet bij de 3 skiërs die België op dat moment mocht uitsturen van de internationale bond. 

De 3 plaatsen gingen naar Kim Vanreusel, Kai Alaerts en Sam Maes. Over de eerste 2 bestond geen twijfel, maar over Maes wel. Hij kreeg de plaats van de geblesseerde Armand Marchant, waarover intern was afgesproken dat een man zou vervangen worden door een man.

Marjolein Decroix, die eigenlijk in de Belgische selectieranking hoger stond dan Maes, trok daarop naar de rechter. Ze ving bot.

Maar 2 dagen voor de openingsceremonie klaarde de lucht op met volgende mededeling van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC): "De FIS heeft een bijkomende reallocatieplaats toegekend aan het BOIC voor de Olympische Winterspelen. Het BOIC, dat het voorstel van de Koninklijke Belgische Skifederatie volgt, heeft deze reallocatie toegekend aan Marjolein Decroix. Zij neemt deel in de discipline slalom."

Team Belgium telt dus 22 atleten en 1 reserve (voor de bobslee).

Decroix: "Viel bijna van mijn stoel"

Radio 2 West-Vlaanderen kreeg een overgelukkige Decroix - die morgen nog een wedstrijd skiet in Frankrijk - als eerste aan de lijn: "Ik viel bijna van mijn stoel, toen ik het telefoontje kreeg. Ik dacht eerst aan een grap. Ik heb mijn kamergenote gevraagd om eens in mijn arm te knijpen. Het is te gek voor woorden: na alle chaos en de problemen van de laatste weken is er nu toch een positieve eindnoot."

"Nu is het alle hens aan dek om op tijd in Zuid-Korea te geraken. Mijn wedstrijd, de slalom, is de 14e februari."

Wat gebeurt er nu? "Ik hoop een positieve boost te krijgen. Ik ga morgen nog alles geven. Vrijdagochtend heb ik ook nog een wedstrijd, daarna is het met de tgv naar Parijs, waar ik 's avonds - als ze me nog op de vlucht krijgen - vertrek. Het zal een hectische bedoening worden, maar ik ga er alles aan doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen."

"Ik heb de laatste week amper geslapen, ik had veel nachtmerries. Het is zeker niet makkelijk geweest. De reis zal ook lang duren en dan is er nog de jetlag. Het is niet ideaal, maar het wordt de ervaring van mijn leven. Ik heb er al voor gevochten, nu is het aan mij om het te doen."

Tweets:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Belgen in de Winterspelen
atleetsportdiscipline
Loena Hendrickxkunstschaatsenindividuele competitie
Jorik Hendrickxkunstschaatsenindividuele competitie
Ward Pétréshorttrack1.500 meter
Jens Almeyshorttrack1.500 meter
Bart Swingsschaatsen1.500 meter, 5.000 meter, massastart
Mathias Vostéschaatsen500, 1.000 meter
Jelena Peetersschaatsen1.500 meter, 5.000 meter
Kim Meylemansskeleton 
Elfje Willemsenbobslee 
Sara Aertsbobslee 
An Vannieuwenhuysebobslee 
Sophie Vercruyssenbobslee 
Thierry Langerlanglaufen15 km vrije stijl
Seppe Smitssnowboardslopestyle en Big Air
Sebbe De Bucksnowboardslopestyle en Big Air
Stef Vandeweyersnowboardslopestyle en Big Air
Florent Claudebiatlon10 km sprint, 12,5 km achtervolging, 20 km indiv., even. massastart
Michaël Röschbiatlon10 km sprint, 12,5 km achtervolging, 20 km indiv., even. massastart
Kim Vanreuselalpineskiënslalom, reuzenslalom, super G, afdaling, combiné
Kai Alaertsalpineskiënslalom
Sam Maesalpineskiënslalom, reuzenslalom
Marjolein Decroixalpineskiënslalom