• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Biatlon in Pyeongchang: twee Belgen, maar geen koning

  Biatlon is een van de zwaarste sporten die zowel uithouding als dodelijke precisie vereist. In Pyeongchang komen er voor het eerst Belgen in actie op de Winterspelen, terwijl voor het eerst sinds 1992 koning Ole Einar Bjørndalen, ontbreekt op de Winterspelen.

  Biatlon in Pyeongchang in een notendop

  • Mannen en vrouwen komen in actie in 5 nummers: sprint, achtervolging, individueel, massastart en estafette. Er staat ook een gemengde aflossing op het menu.
  • Voor het eerst is België erbij met biatleten: Michael Rösch en Florent Claude verdedigen de Belgische eer.
  • Sportief is het uitkijken naar het duel tussen Martin Fourcade en Johannes Thingnes Bø, zeker nu de koning van het biatlon er niet bij is. Bij de vrouwen is de strijd veel opener.

  Belgische primeur: twee biatleten op de Winterspelen

  Voor het eerst vaardigt België biatleten af op de Winterspelen. De twee Belgen die zich konden kwalificeren hebben zich laten naturaliseren. Michael Rösch is een voormalige Duitser, Florent Claude kwam vroeger uit voor Frankrijk. 

  De 34-jarige Rösch is de zoon van Eberhard Rösch, tweevoudig medaillewinnaar op de Winterspelen van 1980. Hij gold als een groot Duits talent en werd in 2006 met Duitsland olympisch kampioen in de estafette (tweede van links op foto onder).

  Daarna raakte Rösch wat in de problemen en verloor hij zijn plekje in het Duitse team. Hij liet zich naturaliseren tot Belg en zette België met enkele toptienplaatsen in de WB en heroïsche prestaties in de estafette op de kaart.

  Claude (26) veroverde voor Frankrijk WK-medailles bij de jeugd, maar had moeite om de stap te zetten naar de grote jongens. De uitmuntende schutter werd Belg en zette dit seizoen al enkele mooie resultaten neer. Benieuwd wat ze ervan bakken in Zuid-Korea.

  Ole Einar Bjørndalen ontbreekt in Pyeongchang

  In het biatlon ging het extra-sportief de laatste maanden enkel over of levende legende Ole Einar Bjørndalen, met 8 gouden en 13 medailles in totaal de meest succesvolle winterolympiër, voor de achtste keer naar de Winterspelen zou mogen.

  Maar door zijn slechte resultaten haalde de 44-jarige de Noorse selectie niet. Vier jaar geleden was hij in Sotsji (foto onder) nog goed voor twee gouden medailles, zijn zevende en achtste in totaal.

  Fourcade tegen Bø en wat kan "Mevrouw Bjørndalen"?

  Sportief is het bij de mannen uitkijken naar het duel tussen de Fransman Martin Fourcade en de Noor Johannes Thingnes Bø (foto onder). Op één WB-manche na verdeelden ze de 15 WB-manches onder elkaar.

  Bij de vrouwen is de top breder. Maar liefst 9 vrouwen wisten dit seizoen al een WB-manche te winnen. In Pyeongchang is het afwachten of Daria Domratsjeva weer de grote slokop wordt. "Mevrouw Bjørndalen" veroverde drie titels in Sotsji.

  Maar net als Anastasia Kuzmina, die in 2010 en 2014 de sprint won, was ze er na Sotsji even tussenuit door een zwangerschap.

  Programma biatlon
  Zat 10/02Vrouwen: 7,5 km sprint
  Zon 11/02Mannen: 10 km sprint
  Maa 12/02Vrouwen: 10 km achtervolging
  Maa 13/02Mannen: 12,5 km achtervolging
  Woe 14/02Vrouwen: 15 km individueel
  Don 15/02Mannen: 20 km individueel
  Zat 17/02Vrouwen: 12,5 km massastart
  Zon 18/02Mannen: 15 km massastart
  Din 20/02Gemengde estafette
  Don 22/02Vrouwen: estafette
  Vrij 23/02Mannen: estafette