• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische bobsleevrouwen crashen tijdens training

  De tweede Belgische bob ligt op haar zij.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De tweede Belgische bob ligt op haar zij.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Tijdens hun eerste training in Pyeongchang hebben de Belgische bobsleevrouwen een bocht gemist. Zonder erg. "Nu voel ik me een echte bobsleevrouw", lacht remster Shana Vanhaen.

  Bocht gemist

  De Belgische bobsleevrouwen hebben vandaag een eerste keer getraind op de baan van het Olympic Sliding Center in Pyeongchang. Elfje Willemsen en remster Sara Aerts werkten hun twee runs probleemloos af. In de tweede bob met An Vannieuwenhuyse en reserveremster Shana Vanhaen liep het fout.

  Het duo miste een bocht en crashte. Gelukkig bleven de fysieke gevolgen beperkt. Alleen Vanhaen hield er een (licht) gescheurd pak aan over ter hoogte van haar linkerschouder.

  Achteraf kon ze erom lachen. "Ik ben gecrasht. Nu voel ik me een echte bobsleevrouw", reageerde Vanhaen bij onze ploeg in Zuid-Korea.

  "Ik had eerst niet door wat er gebeurde, tot we plotseling omver lagen. Ik denk dat we in bocht vijf iets te hoog zaten. Het was even schrikken, maar ik voel me prima."

  "Queen of crashes"

  An Vannieuwenhuyse legt uit wat er is gebeurd: "Het begon in bocht twee. Da's een heel moeilijke en daar raak ik bij het uitkomen licht het muurtje. Daardoor kwam ik laat hoog in de volgende bochten en was er te weinig plaats om naar beneden te draaien, waardoor we langzaam omkantelden. Van bocht vijf tot bocht zestien is dan een heel lange weg."

  Vannieuwenhuyse had de eerste run, met vaste remster Sophie Vercruyssen, wel goed kunnen beëindigen. "Maar ik voelde toen al dat er iets niet helemaal juist zat in bochten drie, vier en vijf. Daarna ging het wel beter."

  "Er is nog tijd genoeg om dit op te lossen. Zulke dingen gebeuren. Ik kan het weten want ik ben echt de 'queen' van de crashes", lacht Vannieuwenhuyse.

  "Dit moet mijn 36e of 37e crash zijn. Maar dat heeft mij ook gehard en toont alleen maar aan hoe graag ik het wil en dat ik een doorzetter ben."

  Beelden van de training:

  Voor Elfje Willemsen ging alles naar wens. De ervaren stuurvrouw legde tweede geslaagde afdalingen af. Na afloop van de tweede run volgde een high five met remster Sara Aerts.

  "Het was al een jaar geleden dat we hier nog waren en zo'n eerste dag is toch altijd wat wennen. Maar de tweede run ging echt super goed", legt Willemsen uit.

  "In de eerste run raakten we een vijftal muurtjes, maar in de tweede run ging het in de twee moeilijke stukken van de baan al 90 procent beter. De timing aan de start voelde ook goed. Het is fijn om zo dag 1 af te sluiten."

  "De afdaling is zeker nog niet perfect. De belangrijkste punten hebben we verbeterd. Als we nu nog elke run aan de zwakkere punten kunnen werken, dan komt het wel goed. De baan telt zestien bochten. Die moeten allemaal perfect zijn."

  De competitie voor de Belgische bobsleevrouwen begint op dinsdag 20 februari.