• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgen bibberen in Pyeongchang: "Ik heb wel 5 extra lagen aan"

  Elfje Willemsen en Sara Aerts gooien hun bob de olympische piste in.

  Deze keer wintert het echt tijdens de Olympische Winterspelen. Het kwik in Pyeongchang geeft overdag makkelijk -10 graden Celsius aan. "Nog voor de start koelen je spieren al af", getuigt bobsleevrouw Elfje Willemsen.

  In Vancouver (2010) en Sotsji (2014) flirtte de thermometer vlot met temperaturen van 10 graden en meer. In Pyeongchang is dat -10 en minder. 's Nachts daalt de temperatuur tot -20.

  "Deze koude maken we niet vaak mee", vertelt Elfje Willemsen in Pyeongchang aan Sporza. "Meestal geeft het kwik temperaturen rond het vriespunt aan tijdens het seizoen. Vriestemperturen zoals -10 of -15 houden niet langer dan een week aan."

  In Pyeongchang draait de diepvriezer op volle toeren. Willemsen: "En dat is echt koud. Ik heb wel 5 extra lagen aan. Hier spring ik zelfs met handschoenen de bobslee in. Dat doe ik normaal nooit."

  "Starten is extra pijnlijk. Na onze opwarming voel je dat je billen en je quadriceps heel snel afkoelen", getuigt de 33-jarige atlete.

  "Onze wedstrijden beginnen pas over twee weken. Voor mij mag het 20 graden warmer worden", besluit Willemsen met een grijns.