• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ze maken het ons zo moeilijk dat we niet kúnnen promoveren"

  De hoofdtribune van Knokke.

  Royal Knokke FC wil niet promoveren naar 1B. De nummer 3 uit 1e amateur zegt dat de eisen in die (prof)afdeling veel te pittig zijn. "Ze noemen ons amateurs en ze behandelen ons ook zo", zegt voorzitter Van Honsebrouck.

  Knokke doet het uitstekend in de eerste amateurafdeling. Na 20 speeldagen bekleedt het plaats 3 met 38 punten. Lommel leidt met 43 punten, Heist-op-den-Berg staat 2e met 40 punten. De kustploeg maakt dus kans om te promoveren naar 1B.

  Maar daar liggen de ambities niet (langer), zo vertelde Vincent Van Honsebrouck gisteren aan de verzamelde pers. De voorzitter van Knokke zegt dat er veel te veel van clubs gevraagd wordt als ze naar 1B willen stijgen.

  "In het eerste jaar in 1B moeten we beschikken over 1.500 zitplaatsen en 2.500 staanplaatsen, plus een lichtcapaciteit van 800 lux. Dat zou op 4 april van dit jaar al in orde moeten zijn, terwijl we dan nog niet zeker zijn dat we zouden promoveren. Een overgangsperiode is er niet. Dat is dus een eerste probleem."

  "Tweede probleem: in het tweede jaar moet je beschikken over een stadion met 7.000 plaatsen, waarvan 5.000 zitplaatsen. Dat is ook even slikken. Zeker als je ziet dat de meeste stadions in 1B momenteel leeg zitten. Mooie reclame, echt... De Pro League maakt het voor clubs als Knokke zodanig moeilijk dat we niet kúnnen promoveren." 

  "Spelersbudget zou ook niet van de poes zijn"

  "Het Ministerie van Binnenlandse Zaken legt daarnaast ook zeer zware veiligheidsmaatregelen op, met bijvoorbeeld een omheining rond de hele site die bestand moet zijn tegen een inrijdende auto."

  "Het spelersbudget zou ook niet van de poes zijn. We hebben ons geïnformeerd en hebben geleerd dat de budgetten in 1B een pak hoger liggen dan in eerste amateurklasse."

  "Je ziet dat die profclubs in 1B bijna allemaal in handen zijn van buitenlandse investeerders, met derderangsspelers uit het buitenland. Zo duw je je eigen jeugd en je eigen mensen achteruit."

  "Goed, ik ga hier geen scene van maken. Iedereen moet voor zijn eigen deur vegen, maar in overleg met de burgemeester hebben we beslist om geen licentie aan te vragen voor 1B."

  "We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben uiteindelijk een gezonde en verstandige beslissing genomen, in het belang van de club."

  "Het steekt"

  "We zijn zeer snel gegroeid, in 5/6 jaar van 2e provinciale naar de 3e plaats in 1e amateur. Dat hebben ons weinig clubs voorgedaan. Wat nu belangrijk is, is een vaste waarde worden in 1e amateur en investeren in onze jeugdwerking, zodat de afstand tussen jeugd en eerste ploeg kleiner wordt."

  "Toch steekt het dat we sportief niet zouden kunnen promoveren. Het is de wet van de sterkste met een Pro League die zichzelf beschermt en ons als amateurs, zoals ze ons zo graag noemen, ook effectief zo behandelt."

  "Ik ben ervan overtuigd dat we met deze beslissing veel sympathie zullen krijgen, binnen onze club, maar ook van de buitenwereld. Dat ze zeggen: dat zijn verstandige mensen bij Knokke, daar gaan ze geen avonturen aan, daar weten ze waar ze mee bezig zijn. Inderdaad! Wij zullen de boeken niet moeten neerleggen."

  De uitleg van voorzitter Van Honsebrouck op een persbabbel: