• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Noordse combinatie in Pyeongchang: Noors-Duits duel of derde Japanse hond?

  Wie pakt de medailles in de Noordse combinatie?

  De noordse combinatie is een van de klassiekers op de Winterspelen. Ook in Pyeongchang zullen de atleten die schansspringen en langlaufen combineren het beste van zichzelf geven. Afwachten hoe het Noors-Duitse duel afloopt of de Japanner Watabe de derde hond is.

  Noordse combinatie in Pyeongchang in een notendop

  • Enige sport op de Winterspelen die enkel door mannen beoefend wordt
  • Drie nummers: individueel op de normale (70m) en de grote schans (90m) en de landencompetitie
  • De Noor Jørgen Graabak kan geschiedenis schrijven

  Wat en waar?

  De noordse combinatie is een combinatie van schansspringen en langlaufen. De punten die de atleten halen op de schans worden omgezet in tijd voor het langlaufen volgens de Gundersen-methode. Wie na het langlaufen als eerste over de finish komt, is de winnaar.

  Het schansspringen vindt plaats in het Alpensia Ski Jumping Centre, in de zomer een voetbalstadion. Het langlaufen vindt even verderop plaats in het Alpensia Cross Country Centre, op het parcours is een hoogteverschil van 54 meter. In de landencompetitie bestaat een team uit 4 atleten.

  Duel Duitsland-Noorwegen met derde Japanse hond?

  Vier jaar geleden in Sotsji mondde de strijd voor de medailles uit op een duel tussen Duitsers en Noren. Eric Frenzel en Jørgen Graabak wonnen elk één individueel nummer, Noorwegen won voor het eerst sinds 1998 de landenwedstrijd (foto).

  In Pyeongchang krijgen we wellicht opnieuw een strijd tussen de betere Duitsers (Frenzel, Riesle en Rydzek) en Noren (Graabak, Andersen en Schmid), maar de Japanner Akito Watabe ligt op de loer. Als Graabak twee keer goud wint in Pyeongchang, dan wordt hij de meest succesvolle olympische atleet in de noordse combinatie.

  Twee weken voor de Winterspelen raakte bekend dat Magnus Moan, de meest ervaren Noor en winnaar van 4 olympische medailles, niet afreist naar Pyeongchang. Moan raakte in conflict met de Noorse bond over zijn voorbereiding.

  Programma Noordse combinatie
  woe 14/02Individueel normale schans
  woe 14/02Individueel 10 km langlaufen
  din 20/02Individueel grote schans
  din 20/02Individueel 10 km langlaufen
  don 22/02Landenwedstrijd grote schans
  don 22/02Landenwedstrijd 4x5 km langlaufen