• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in "Wereldrecord": In de fietspositie van Merckx zou Wiggins maar 44 km gereden hebben

  Op 7 juni 2015 fietste Sir Bradley Wiggins 54,526 km in één uur.

  Vanavond doet Victor Campenaerts een gooi naar het werelduurrecord van Bradley Wiggins. In het Canvasprogramma Wereldrecord stond Maarten Vangramberen stil bij dat werelduurrecord van Sir Bradley Wiggins. Kijk hieronder naar 3 fragmenten uit het Canvasprogramma.

  Merckx: "Prachtatleet en prachtkampioen"

  Is Sir Bradley Wiggins de beste tijdrijder aller tijden? Maarten Vangramberen vraagt het aan de beste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. Hij fietste 49 kilometer en 431 meter in een uur.

   

  "Het moeilijkste uur in mijn carrière", getuigt Merckx over zijn prestatie in 1972. "Mijn loopbaan zou niet compleet geweest zijn zonder dat werelduurrecord."

   

  Wiggins deed drie jaar geleden 5 kilometer beter dan Merckx. Hij fietste 54 kilometer en 526 meter. "Een prachtatleet en een prachtkampioen", vindt Merckx. "Het zal niet makkelijk zijn om die prestatie te verbeteren. Zelfs met de nieuwste technologie zal het nog een tijdje duren."

  Klassieke fiets vs. achtervolgingsfiets

  Eddy Merckx vestigde zijn werelduurrecord (49,431 km) op een klassieke fiets. Sir Bradley Wiggins (54,526 km) deed het op een achtervolgingsfiets. Een wereld van verschil.

   

  "De luchtweerstand op een tijdritfiets is veel kleiner", legt professor burgerlijk ingenieur Bert Blocken (TU Eindhoven en KU Leuven) uit. "Je hebt minder last van overdruk en zuiging. Daardoor neemt de aerodynamica toe en kan je sneller fietsen met hetzelfde vermogen."

   

  "Op een achtervolgingsfiets daalt de luchtweerstand met 28%. Je gaat 18% sneller. In de fietspositie van Merckx zou Wiggins 10 kilometer verloren hebben per uur."

  "Een monsterverzet", hijgt Vangramberen

  Sir Bradley Wiggins draaide rondjes van 16,5 seconden. Na 2 rondjes van 250 meter fietste hij al op kruissnelheid.

   

  Maarten Vangramberen probeert zijn machine even snel in gang te trappen. "Een monsterverzet", hijgt hij. "Je vindt er nooit comfort in."

   

  Het lukt onze collega niet om even snel te starten als Wiggins. Na amper 5 rondjes strandt Vangramberen op 19"8.